Над 50 търговци опъват сергии за Църногорския събор “В сърцето на Граово”, на който ще предлагат стоки с български произход

Над 50 са търговците, които ще предложат стоки на шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”, предаде репортер на Zapadno.com.

Шестото издание на събитието ще се проведе следващата седмица. На 12 юли в светата обител ще бъде открит колоквиум на тема “Децата и Църквата”. Форумът ще бъде посветен на децата и възпитанието им в духовни ценности. Двудневната програма с участието на самодейци, професионални изпълнители и други интересни елементи ще бъде на 13 и 14 юли на поляните край манастира “Свети Безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци. Прочетете още по темата в публикацията: Шестият Църногорски събор “В сърцето на Граово” подготвя над 20-часова програма – ГРАФИК НА ПРЕДСТАВЯНЕ.

Важен елемент във всеки събор са търговците, тъй като те са част от духа на този род събития. Над 50 са подалите заявки и отговарящи на изискванията на Църногорския събор търговци. Организаторите на събитието обработват заявките на търговците, след което се прави схема за разпределение на петната за тях. “Те трябва да отговарят на определени условия. Да предлагат стоки с български произход, за да са свързани с нашите традиции. Да имат елементи на българска шевица, народни носии, реплики от старинни оръжия, сувенири, дърворезби, играчки за деца с образователна роля”, поясни за Zapadno.com Иванка Василева от организационния комитет на Църногорския събор.

Традиционни български млечни храни, пчелни продукти, билки, сладкарски изделия и икони са сред стоките, които ще се предлагат. В Църногорския събор ще се включат производители или еднолични търговци от Сандански, Враца, Пловдив, Шумен, Дупница, Костенец, Плевен, София, Лом, Перник и други райони на страната.

Църногорският събор “В сърцето на Граово” ‘2024 се организира със съдействието на Софийската света митрополия, Министерство на земеделието и храните, Областна администрация-Перник, КРИБ-Перник, “Асарел-Инвестмънт”, сдружение “Обединени Български Животновъди”, Българското национално радио, Общините Перник, Брезник, Трън, Радомир, Земен и Ковачевци. Сред медийните партньори е информационният сайт Zapadno.com. Входът за събитието ще е свободен.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...