Певицата Яна Кирилова от читалището на село Долна Секирна пя в полите на Витоша за регионалния фолклорен събор “Витошки напеви”

Певицата от народно читалище “Иво Войвода-1928” в брезнишкото село Долна Секирна Яна Кирилова се изяви на сцената на XVII-ия регионален фолклорен събор “Витошки напеви”, съобщават от читалищната институция.

Регионалният фолклорен събор се проведе днес в центъра на пернишкото село Кладница. За участието си Яна Кирилова е получила грамота. Неин художествен ръководител е Милена Иванова. Главната цел на събора е поддържането на танцовото, музикалното, певческото и словесното изкуство за традиционен фолклор в селищата около планината Витоша и по поречието на реките Струма и Места. Съборът има конкурсен характер. Жури от специалисти в областта на фолклора оценява изпълненията. Организатори на изявата са кметството на Кладница и местното народно читалище „Пробуда-1937” с финансовата подкрепа на Община Перник.

Яна Кирилова започва първите си стъпки към музиката едва на 4-годишна възраст. Подкрепа в начинанието и оказва нейната баба. Първоначално творческият и път е започнал в състав с ръководител музикалният педагог по автентичен фолкло Мариана Янкулова към Обединения детски комплекс в Перник. От 2022 година е част от дейността, която читалището в Долна Секирна развива.

Снимка: народно читалище “Иво Войвода-1928”

Виж също...

Loading...