Брезничанчета ще са сред най-малките участници на Църногорския събор, а най-голямата група самодейци ще бъде от Североизточна България

Най-малките певци и танцьори на шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово” ще бъдат от общините Перник и Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Шестото издание на събора ще се проведе в края на настоящата седмица. На 12 юли в светата обител ще бъде открит колоквиум на тема “Децата и Църквата”. Форумът ще бъде посветен на децата и възпитанието им в духовни ценности. Двудневната програма с участието на самодейци, професионални изпълнители и други интересни елементи ще бъде на 13 и 14 юли на поляните край манастира “Свети Безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци. Прочетете още по темата в публикацията: Шестият Църногорски събор “В сърцето на Граово” подготвя над 20-часова програма – ГРАФИК НА ПРЕДСТАВЯНЕ.

Най-малките участници – певци и танцьори, ще бъдат от детска градина № 4 “Чуден свят“ в град Перник с художествен ръководител Верка Момчилова, както и смесена група „Слънце“ (4 – 7 годишни деца) при детска градина „Валентина Терешкова“ от филиала в пернишкото село Ярджиловци с художествени ръководители Емилия Асенова и Доника Груева, отбелязаха за Zapadno.com организаторите на събитието.

Групата 4 – 5-годишни от детски танцов състав “Граовчета” към брезнишкото сдружение “БрезиЯна“ с хореограф и ръководител Яна Кираджиева ще са най-малките танцьори.

Най-многобройната детска група ще бъде от народно читалище „Миньор-2006“ в град Бобов дол с художествени ръководители Васил Георгиев, Димана и Боян Боянови.

Най-големият детско-юношески фолклорен състав ще е фолклорна формация „Кракра“ към народно читалище „Пробуда-1935“ от пернишкия квартал “Бела вода” с ръководител Ирена Андреева.

Най-голямо присъствие от самодейците ще покаже ансамбъла за автентичен фолклор „Капанци” при народно читалище „Искра-1893” от поповското село Паламарца.

Фолклорният състави Топ 10 в България, който ще се изяви на сцената на Църногорския събор, ще е ансамбъл „Граово“ от град Перник с хореограф и  ръководител Александър Нецов.

Църногорският събор “В сърцето на Граово” ‘2024 се организира със съдействието на Софийската света митрополия, Министерство на земеделието и храните, Областна администрация-Перник, КРИБ-Перник, “Асарел-Инвестмънт”, сдружение “Обединени Български Животновъди”, Българското национално радио, Общините Перник, Брезник, Трън, Радомир, Земен и Ковачевци. Сред медийните партньори е информационният сайт Zapadno.com. Входът за събитието ще е свободен.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...