В Брезник и село Кошарево провериха над 30 контейнера с препарати за растителна защита за техническото им състояние

Общо 32 броя Б-Б кубове на територията на община Брезник са били проверени от Регионална инспекция по околната среда и водите-София, предаде репортер на Zapadno.com.

Проверките са били планове и са извършени през месец юни тази година. В землището на град Брезник са проверени 18 броя Б-Б кубове, които са запълнени с излезли от употреба препарати за растителна защита. В землището на брезнишкото село Кошарево са инспектирани 14 броя Б-Б кубове. При извършените проверки е констатирано, че техническото състояние е добро и контейнерите нямат нарушения по конструкцията. Проверките са извършени във връзка с плана за контролната дейност на Регионална инспекция по околната среда и водите-София, уточняват от структурата.

Б-Б кубове представляват стоманобетонови конструкции, в които се съхраняват излезли от употреба препарати за растителна защита. Безконтролно попадане на пестициди в природата е недопустимо, затова препаратите се съхраняват в такива контейнери, а състоянието на конструкциите се следи, докато не се предприемат стъпки за крайното им обезвреждане.

Проверки на Б-Б кубовете в землището на град Брезник и село Кошарево бяха извършени и през 2023 година. Тогава екоинспектори бяха издали предписание за почистване на дървесна и храстова растителност около контейнерите в Брезник, за да се осигури достъп до тях.

Виж също...

Loading...