Укрепването на свлачището в село Конска няма да ограничи ползването на земеделска земя, пилотно-анкерна система с дължина 75 метра ще укрепи деформации по път

Новопроектирана укрепителна пилотно-анкерна система на пътното платно на общински път в землището на брезнишкото село Конска е обект на разработка, свързана с укрепване на свлачище в района, предаде репортер на Zapadno.com.

През 2023 година Община Брезник обяви обществена поръчка за изработване на проектно-проучвателни работи, включващи инженерно-геоложко проучване и инвестиционен проект за укрепване на свлачища на територията на община Брезник. Едното от свлачищата се намира в землището на село Конска.

Инвестиционният проект за свлачището в Конска третира трайно укрепване на деформации в пътното платно с укрепителна пилотно-анкерна система с проектна дължина 75 метра, която поражда режим на ограничено ползване. Новопроектираните анкери са на голяма дълбочина (над 4 метра) и за тях не е предвидено ограничение в ползването на земеделската земя, пише в инвестиционния проект.

Свлачището е регистрирано през 2018 година и е в резултат на интензивни валежи. То е с циркусообразна форма, с ширина 66 метра и дължина 158 метра. Засегнало е общинския път между селото и кръстовището за главния път Брезник – Трън, както и земеделски имоти. По структура свличането на земята е асеквентно, а изложението му е на североизток.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...