Анализ на най-посещаваната чешма в Брезнишко доказал, че водата е кладенчова и няма варовик

Водата от чешмата в края на брезнишкото село Сопица е една от най-желаните за пълнене от жители на област Перник и съседни региони. Лабораторен анализ доказал, че водата е кладенчова и няма варовик в нея. Анализът е направен за информация и не е свързан с мониторинг, предаде репортер на Zapadno.com.

Чешмата е наричана от местните “Слана вода” и е разположена в местността “Соленик”. Преди да бъде изградена чешмата на нейно място е имало кладенец с изворна вода. Тя е служила основно за напояване на селскостопански животни. В началото на 90-те години на миналия век двама души изградили резервоар с два пръстена и тръбичка, от която текла живителната течност. “Дълго време беше така докато не я направихме на чешма. През 2003 – 2004 година с отпуснати 5000 лева от Областна администрация-Перник чешмата беше изградена. Водата е много мека и не е варовита. С тази вода много бързо се варят боб или леща. Когато чешмата се изграждаше искахме да я докараме до центъра на селото, но техници, които идваха казаха, че дебитът и е малък и ще се изгуби по тръбите”, сподели преди години бившият вече кметски наместник на Сопица Босилка Стоянова.

Някои хора казват, че водата от “Слана чешма” била минерална или лековита. В интерес на истината на водата е извършен микробиологичен анализ от специалист, който се занимава с изследване на води. Анализът доказал, че водата е кладенчова, а мекият и вкус се дължи на това, че в нея няма варовик.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...