Оркестър “Средец” начело с Данчо Писеца от Гигинци отбелязва 40 години на сцена навръх Църногорския събор

Тази година се навършват 40 години от основаването на народния оркестър “Средец”. Това ще е и един от акцентите във фолклорната програма на шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”, предаде репортер на Zapadno.com.

Оркестърът е създаден през 1984 година, а името “Средец” е измислено от музикантът Йордан Илиев известен и като Данчо Писеца. Музикантът е с родословни корени от брезнишкото село Гигинци, където има и къща. От малък е закърмен с народната музика от родния си край, с типични шопски ритми, от балканското село Габра, край мина “Чукурово”. Целият му род е от певци, музиканти и танцьори. Още на 14-годишна възраст Данчо тръгва по сватби, кръщенета и събори с вуйчо си Петър Бачев, по прякор Петър Шопа, който е дългогодишен кавалджия във Военния ансамбъл. Най-напред на малкия музикант поверяват тъпана, после акордеона и след това се научава да свири на кларнет. Баща му загива при злополука в мина “Своге”. От 1966 година Йордан Илиев заживява в София. Младостта му минава като танцьор в ансамбъла към Централен Дворец на пионерите при хореографа Петър Григоров. Отбива военната си служба в Асеновград и осъществява творчески контакти с много от музикантите в този край. Издава два албума с музика на оркестър “Средец“, отбелязаха за Zapadno.com организаторите на Църногорския събор.

Солистите и музикантите в оркестъра са народната певица Анета Асенова, народната певица Силвия Симеонова, кларинетистът Йордан Илиев, акордеонистът Иван Иванов, клавиристът Марио Найденов и певецът Иван Ракаров, който свири и на ударни инструменти. Участието на оркестър “Средец” в Църногорския събор ще бъде на 14 юли от 13:00 часа. По случай 40-годишнината от сцената ще прозвучат любими и нови песни от оркестъра. Няколко дни преди Църногорския събор “Средец” ще весели жители и гости на пернишкото село Мещица за традиционния събор, който ще бъде отбелязан на 11 юли, поясни за Zapadno.com Йордан Илиев.

Двудневната програма с участието на самодейци, професионални изпълнители и други интересни елементи ще бъде на 13 и 14 юли на поляните край манастира “Свети Безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци. Прочетете още по темата в публикацията: Шестият Църногорски събор “В сърцето на Граово” подготвя над 20-часова програма – ГРАФИК НА ПРЕДСТАВЯНЕ.

Църногорският събор “В сърцето на Граово” ‘2024 се организира със съдействието на Софийската света митрополия, Министерство на земеделието и храните, Областна администрация-Перник, КРИБ-Перник, “Асарел-Инвестмънт”, сдружение “Обединени Български Животновъди”, Българското национално радио, Общините Перник, Брезник, Трън, Радомир, Земен и Ковачевци. Сред медийните партньори е информационният сайт Zapadno.com. Входът за събитието ще е свободен.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...