Славеят на читалището в Долна Секирна Яна Кирилова със сребърен медал от “Витошки напеви” и трето място на конкурса “Пауталия”

С отличия от фестивал в Пернишко и конкурс в Кюстендилско е удостоена певицата Яна Кирилова към народно читалище “Иво Войвода-1928” в брезнишкото село Долна Секирна. През изминалите почивни дни гласовитата пазителка на родния фолклор се включи в XVII регионален събор-конкурс “Витошки напеви” и XVIII международен фолклорен конкурс “Пауталия”, предаде репортер на Zapadno.com.

Съборът конкурс “Витошки напеви” се проведе на 6 юли в центъра на пернишкото село Кладница. Участие в него взеха над 400 участници от областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Ловеч и София. Тяхното участие бе оценявано от жури с председател преподавателя по Музикален фолклор и Музикална педагогика в катедра „Музика и мултимедийни технологии“ на Факултет по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ главен асистент доктор Рая Ковачева, както и членовете етнохореологът и фолклорист Милчо Спасов и етнологът и почетен гражданин на Перник Цветана Манова. За изпълнението си Яна Кирилова е удостоена със сребърен медал и диплом в категорията за традиционен фолклор в раздела “Певици/певци и инструменталисти”.

Международният фолклорен конкурс “Пауталия” се състоя в периода 5 – 7 юли в центъра на град Кюстендил. В тазгодишното издание на конкурса се включиха над 4 000 участници от страната и чужбина. Журито бе съставено от професор доктор Георги Петков, доцент доктор Валери Димчев, професор Добромир Митев, докто Маргарита Кръстева-Стойчевска, доктор Ралица Базайтова, Илиян Михов, Цветелина Вельовска и други големи имена в българската народна музика. За участието си Яна Кирилова е удостоена с награда за 3-то място в категорията за народни песни в раздела за индивидуални изпълнителни до 18 години.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...