Брезнишка овца, състезание за най-красив коч и земеделска продукция на Църногорския събор “В сърцето на Граово”

Близо 10 земеделски производителя и една еко ферма ще се включат в програма на шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”, предаде репортер на Zapadno.com.

Всяка година “Обединени български животновъди“ имат силно присъствие в провеждането и програмата на Църногорски събор над брезнишкото село Гигинци. И тази година курбанът за събора ще бъде даден от сдружението на българските животновъди. Преглед на изложените животни, отглеждани от животновъди-членове на “Обединени български животновъди“ и дегустация на продукти, произведени от сръчните ръце на земеделски производители и преработватели ще бъдат част от програмата на събитието. Предвидено е и дефиле на изложените различни породи домашни животни, както и състезание за най-тежък и най-красив коч. Подробности за програмата, в която сдружението ще вземе активно участие, може да видите в редовете по-долу.

13 юли (събота)
11:00 – 12:00 часа: Посрещане на официалните гости на Църногорския събор. Шествие от манастира до официалната сцена под звуците на гайдарски състав „Войводите“. В открито международно първенство по традиционна българска борба на пояс „Кореш“, специалното участие имат животновъди от „Обединени български животновъди“.

12:45 – 13:00 часа: Раздаване на курбан за здраве и берекет на посетителите.
13:00 – 14:00 часа: Преглед на изложените животни, отглеждани от животновъди-членове на „Обединени български животновъди“. Дегустация на продукти, произведени от сръчните ръце на земеделските ни производители и преработватели и богата фолклорна програма през целият ден на събитието.
14:00 – 15:30 часа: Дефиле на изложените различни породи домашни животни. Награждаване на участниците в събора-изложение.
17:00 – 18:00 часа: Състезание за най-тежък и най-красив коч.

14 юли (неделя)
10:00 -12:30 часа: Ръчно доене на овце. Демонстрации и състезание за най-бърз дояч и най-голямо надоено количество мляко.
12:30 -13:30 часа: Дефиле на българско овчарско куче – верен приятел на стадата и животновъдите.
13:30 -14:00 часа: Награждаване на победители в различни категории.
16:00 часа: Закриване на събора.

Земеделски производители от Плевенско, Благоевградско, Смолянско, Старозагорско, Пернишко и Кюстендилско ще се включат в тазгодишното издание на Църногорския събор. Те ще покажат продукти от розово масло, краве, биволско, овче и козе мляко, мед и други. Стопани ще покажат различни видове говеда, овце, сред които и брезнишка овца, както и коне, поясниха за Zapadno.com организаторите на събора.

Църногорският събор “В сърцето на Граово” ‘2024 се организира със съдействието на Софийската света митрополия, Министерство на земеделието и храните, Областна администрация-Перник, КРИБ-Перник, “Асарел-Инвестмънт”, сдружение “Обединени Български Животновъди”, Българското национално радио, Общините Перник, Брезник, Трън, Радомир, Земен и Ковачевци. Сред медийните партньори е информационният сайт Zapadno.com. Входът за събитието ще е свободен.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...