Най-старите граовски рецепти и храни ще бъдат показани на Църногорския събор от читалища и организации

“Граовско село – бит и традиции” е сред събитията за шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”, който скоро ще се проведе на поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци, предаде репортер на Zapadno.com.

Църногорският събор дава възможност и представлява значим стимул за развитие на местния бизнес, гостуващи сдружения и неправителствени организации, развитие на туризма и обогатяването на културния календар в региона. Тази година в Граовското село ще участва народно читалище “Иво Войвода-1928” от брезнишкото село Долна Секирна, което ще подреди кулинарна изложба на традиционни местни ястия, като зелник, баници, питки, погачи, качамак и други. Участие ще вземат и читалищата в земенските села Пещера, Мурено, Елов дол, град Земен, народно читалище “Напредък-1895” от град Радомир, Общински исторически музей-Радомир и читалището на радомирското село Владимир.

Посетителите на събора ще могат да се разходят по улица от Граовско село, в която ще са показани най-старите граовски рецепти и храни, автентични носии, ръкоделия и различна посуда от селския бит в Граовска област, както и други. Те ще бъдат показани от читалищата в пернишките села Черна гора, Боснек, Богданов дол и Зидарци, “Зуница-2012” в град Перник и “7-ми септември-1961” в пернишкия квартал “Димова махала”. Ансамбъл за изворен фолклор “Капанци” при народно читалище “Искра-1893” от поповското село Паламарца ще се представи с изложение на традиционни за Североизтока ястия по книга на Юлия Петрова, която е ръководител на ансамбъла. В изложба-базар читалището ще покаже сътвореното от самодейките и децата от институцията, поясниха за Zapadno.com организаторите на Църногорския събор.

Двудневната програма с участието на самодейци, професионални изпълнители и други интересни елементи ще бъде на 13 и 14 юли на поляните край манастира “Свети Безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци. Прочетете още по темата в публикацията: Шестият Църногорски събор “В сърцето на Граово” подготвя над 20-часова програма – ГРАФИК НА ПРЕДСТАВЯНЕ.

Църногорският събор “В сърцето на Граово” ‘2024 се организира със съдействието на Софийската света митрополия, Министерство на земеделието и храните, Областна администрация-Перник, КРИБ-Перник, “Асарел-Инвестмънт”, сдружение “Обединени Български Животновъди”, Българското национално радио, Общините Перник, Брезник, Трън, Радомир, Земен и Ковачевци. Сред медийните партньори е информационният сайт Zapadno.com. Входът за събитието ще е свободен.

Снимка: Богомил Савов – архив

Виж също...

Loading...