Близо 200 декара ниви в Брезнишко се отдават под наем от държавата чрез търг, началните им тръжни цени са най-високите в област Перник

Началните тръжни цени за отдаване под наем и аренда на свободните земеделски земи от държавния поземлен фонд в област Перник за стопанската 2024/2025 година, както и за календарната 2025 година, са между 9 и 52 лева. За отдаването под наем и аренда на земите е открита тръжна процедура, предаде репортер на Zapadno.com.

Началната тръжна цена за земи за едногодишни полски култури, многогодишни фуражни култури – житни, бобови и техните смеси или зеленчуци за община Брезник е 52 лева за декар за стопанската 2024/2025 година. Началната тръжна цени за тези земи е най-високата от всички общини в област Перник за стопанската 2024/2025 година. За календарната 2025 година началната тръжна цена за свободните ливади от държавния поземлен фонд в общината е 10 лева за декар, а за пасища и мери – 9 лева за декар. Цените са определени със заповед на министъра на земеделието и храните.

9 ниви от държавния поземлен фонд в община Брезник са включени в списък за дългосрочно отдаване под наем и аренда (7 стопански години) за едногодишни полски култури, многогодишни фуражни култури или зеленчуци. Общата им площ е 187,351 декара. Една затревена нива в землището на брезнишкото село Долни Романци с площ 7,16 декара също е обявена за отдаване под наем за срок от 5 стопански години.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...