Вижте местността „Тулбак“ в землището на село Главановци, където по план ще се строи мега селище със 150 къщи – СНИМКИ

Местността “Тулбак” в землището на трънското село Главановци е определеното място за строеж на частно селище със 150 къщи, спортен център, басейн и търговски площи. Инвестиционното намерение е на казанлъшката фирма „Сабрина“ ООД, в която участват съдружници от Близкия Изток. Площта, на която трябва да бъде построен комплексът е 124 875 квадратни метра и е в близост до язовир “Ярловци”, предаде репортер на Zapadno.com.

Населението на село Главановци е било уведомено за инвестиционното намерение за изграждане на ваканционно селище в местността “Тулбак”. Това е станало чрез среща за обществено обсъждане, която се е състояла на 11 август, 2016 година от 14 часа в сградата на кметството. По-рано на същия ден се е провела среща за обществено обсъждане в заседателната зала на Община Трън.

Кметският наместник на Главановци Маргарита Макариева каза, че не е имало голям интерес от страна на местното население към общественото обсъждане. Обява на вратата на кметството напомня за провелото се обсъждане.

На 4 ноември, 2016 година РИОСВ-Перник одобрява осъществяването на инвестиционното намерение за изграждане на ваканционно селище в местността “Тулбак”.

Евгения Андреевска, която е отговаряла за обществените обсъждания в град Трън и село Главановци и е от страна на възложителя на проекта каза, че всичко покрай срещите се е провело по законния и установен ред. Тя допълни, че е запозната с решението на РИОСВ-Перник за одобрение на осъществяване на инвестиционното намерение. Андреевска добави, че ако в 5-годишен срок не започне процедура по изграждането на селището, решението на РИОСВ- Перник става невалидно.

От дирекция “Устройство на територията, общинска собственост и инвестиционна политика” към Община Трън казаха, че към в момента се изработва общ устройствен план.

“Знам, че има положителна екологична оценка. Предстои да се внесе подробен устройствен план за одобряване в общината, след това вече инвестиционните проекти. Фирмата все още нищо не е внесла в общината като документация. Тепърва предстои внасянето и одобряването на подробния устройствен план и след това на инвестиционни проекти. Все още нищо няма в общината.”, каза Соня Темелкова от дирекция “Устройство на територията, общинска собственост и инвестиционна политика”.

Интересен е фактът, че във фирмата “Сабрина” ООД, която е със седалище в град Казанлък фигурират имената на Мохамед Ахмед Мохамед Ел Бакари, Юсеф Яа У Аа Алатееки, Халеф Яа У Аа Алатееки и още няколко представители на известната в Близкия Изток фамилия Алатееки. Двама са българите, които са имат дялове в „Сабрина“ ООД – Владислав Николаев Петров и Райчо Кръстев Юлиянов, сочи справка в Търговския регистър.

Бившият кмет на село Главановци Иван Тодоров каза, че земите в местността “Тулбак” са общински и са станали такива, тъй като собствениците им не са си ги потърсили. Общинската площ в местността е около 300 декара.

Инвестиционното предложение на комплекса не включва изграждане на пречиствателна станция, а използване на септични ями. Водата за битови и питейни нужди ще се черпи от сондажни кладенци. Освен това къщите ще са в близост до река Ерма и язовир „Ярловци“. Застроената площ на къщи и помощните сгради към тях ще е 37 460 квадратни метра. Предвижда се изграждане на път в пасищата с широчина 4 метра.

Разгледайте снимки от терена за бъдещото ваканционно селище:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...