Вижте местността „Тулбак“ в землището на село Главановци, където по план ще се строи мега селище със 150 къщи – СНИМКИ

Местността “Тулбак” в землището на трънското село Главановци е определеното място за строеж на частно селище със 150 къщи, спортен център, басейн и търговски площи. Инвестиционното намерение е на казанлъшката фирма „Сабрина“ ООД, в която участват съдружници от Близкия Изток. Площта, на която трябва да бъде построен комплексът е 124 875 квадратни метра и е в близост до язовир “Ярловци”, предаде репортер на Zapadno.com.

Населението на село Главановци е било уведомено за инвестиционното намерение за изграждане на ваканционно селище в местността “Тулбак”. Това е станало чрез среща за обществено обсъждане, която се е състояла на 11 август, 2016 година от 14 часа в сградата на кметството. По-рано на същия ден се е провела среща за обществено обсъждане в заседателната зала на Община Трън.

Кметският наместник на Главановци Маргарита Макариева каза, че не е имало голям интерес от страна на местното население към общественото обсъждане. Обява на вратата на кметството напомня за провелото се обсъждане.

На 4 ноември, 2016 година РИОСВ-Перник одобрява осъществяването на инвестиционното намерение за изграждане на ваканционно селище в местността “Тулбак”.

Евгения Андреевска, която е отговаряла за обществените обсъждания в град Трън и село Главановци и е от страна на възложителя на проекта каза, че всичко покрай срещите се е провело по законния и установен ред. Тя допълни, че е запозната с решението на РИОСВ-Перник за одобрение на осъществяване на инвестиционното намерение. Андреевска добави, че ако в 5-годишен срок не започне процедура по изграждането на селището, решението на РИОСВ- Перник става невалидно.

От дирекция “Устройство на територията, общинска собственост и инвестиционна политика” към Община Трън казаха, че към в момента се изработва общ устройствен план.

“Знам, че има положителна екологична оценка. Предстои да се внесе подробен устройствен план за одобряване в общината, след това вече инвестиционните проекти. Фирмата все още нищо не е внесла в общината като документация. Тепърва предстои внасянето и одобряването на подробния устройствен план и след това на инвестиционни проекти. Все още нищо няма в общината.”, каза Соня Темелкова от дирекция “Устройство на територията, общинска собственост и инвестиционна политика”.

Интересен е фактът, че във фирмата “Сабрина” ООД, която е със седалище в град Казанлък фигурират имената на Мохамед Ахмед Мохамед Ел Бакари, Юсеф Яа У Аа Алатееки, Халеф Яа У Аа Алатееки и още няколко представители на известната в Близкия Изток фамилия Алатееки. Двама са българите, които са имат дялове в „Сабрина“ ООД – Владислав Николаев Петров и Райчо Кръстев Юлиянов, сочи справка в Търговския регистър.

Бившият кмет на село Главановци Иван Тодоров каза, че земите в местността “Тулбак” са общински и са станали такива, тъй като собствениците им не са си ги потърсили. Общинската площ в местността е около 300 декара.

Инвестиционното предложение на комплекса не включва изграждане на пречиствателна станция, а използване на септични ями. Водата за битови и питейни нужди ще се черпи от сондажни кладенци. Освен това къщите ще са в близост до река Ерма и язовир „Ярловци“. Застроената площ на къщи и помощните сгради към тях ще е 37 460 квадратни метра. Предвижда се изграждане на път в пасищата с широчина 4 метра.

Разгледайте снимки от терена за бъдещото ваканционно селище:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...