Представители на туристическия бранш в трънско: На почивка идват предимно организирани групи

Организирани групи от хора са основните туристи, които посещават трънско през последните години. Това казаха за Zapadno.com представители на местния туристически бранш.

В хотел “Ерма”, който е най-големия на територията на община Трън се наблюдава спад на почиващите в последните месеци на 2016 година.

“Усети се спад на туристи още от края на лятото. 2016 година ни е най-лошата. Може би хората не са добре финансово, защото не сме покачвали цените на предлаганите услуги. Колеги от хотелиерския и хранителния бранш също се оплакват от намаляване на клиентите.”, каза управителят на хотел Ерма Беатрис Груева.

Цените за нощувка в хотел “Ерма” са от среден клас и варират между 40 и 70 лева, в зависимост от екстрите на стаята. Най-много посетители на хотела има от град София, но идват хора от цялата страна. Сградата е реновирана преди 5 години.

“Идват главно групи, които са организирани. Те са тип “тиймбилдинг”. Много малък процент са хората, които не идват с група.”, допълни още Беатрис Груева.

Очакванията на управителя на хотела, който се намира в центъра на Трън са за силен пролетен и летен сезон за 2017 година. Повечето места, на които може да се отседне в трънско разчитат на пролетния, летния и есенния сезони. Хотелът разполага с леглова база от 68 места.

Хижа “Руй”, която се намира в планина Руй също е предпочитана дестинация за почивка на организирани групи.

“Стига да позволяват метеорологичните условия, постоянна заетост имаме в петък, събота и неделя. В делничните дни се случва рядко да идват хора в хижата, но и тогава са организирани групи туристи от туристическите дружества в страната. През 2016 година имаме може би 15-20 % увеличение на туристите.”, каза хижарят на хижа “Руй” Илиян Панчев.

Почивните дни до месец май, 2017 година са запълнени със заявки на групи в хижата, която се намира в местността Козина ливада на 1508 метра надморска височина. Хижата разполага с леглова база от 40 места.

Къща за гости “Светещата къща”, която се намира в махала “Богойна”, до Ждрелото на река Ерма работи от началото на 2016 година.

“Пролетта и лятото имаше доста хора. През зимата само за Нова година беше заета къщата. Сега нещата пак се очертават да са добри. При нас идват хора от абсолютна цяла България – идвали са хора от Бургас, от Русе, от Варна, от Видин и други места.”, каза собственикът на “Светещата къща”.

Туристите, които отсядат в къщата за гости са споделяли, че трънската природа е много красива и им харесват, казаха още от “Светещата къща”. Къщата за гости разполага с леглова база от 12 места.

Zapadno.com не можа да се свърже с никого от хижа “Ерма”, която се намира между Трън и махала “Богойна”, за да разберем как върви туристическия сезон и там. Хижата разполага с леглова база от 26 места.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...