Представители на туристическия бранш в трънско: На почивка идват предимно организирани групи

Организирани групи от хора са основните туристи, които посещават трънско през последните години. Това казаха за Zapadno.com представители на местния туристически бранш.

В хотел “Ерма”, който е най-големия на територията на община Трън се наблюдава спад на почиващите в последните месеци на 2016 година.

“Усети се спад на туристи още от края на лятото. 2016 година ни е най-лошата. Може би хората не са добре финансово, защото не сме покачвали цените на предлаганите услуги. Колеги от хотелиерския и хранителния бранш също се оплакват от намаляване на клиентите.”, каза управителят на хотел Ерма Беатрис Груева.

Цените за нощувка в хотел “Ерма” са от среден клас и варират между 40 и 70 лева, в зависимост от екстрите на стаята. Най-много посетители на хотела има от град София, но идват хора от цялата страна. Сградата е реновирана преди 5 години.

“Идват главно групи, които са организирани. Те са тип “тиймбилдинг”. Много малък процент са хората, които не идват с група.”, допълни още Беатрис Груева.

Очакванията на управителя на хотела, който се намира в центъра на Трън са за силен пролетен и летен сезон за 2017 година. Повечето места, на които може да се отседне в трънско разчитат на пролетния, летния и есенния сезони. Хотелът разполага с леглова база от 68 места.

Хижа “Руй”, която се намира в планина Руй също е предпочитана дестинация за почивка на организирани групи.

“Стига да позволяват метеорологичните условия, постоянна заетост имаме в петък, събота и неделя. В делничните дни се случва рядко да идват хора в хижата, но и тогава са организирани групи туристи от туристическите дружества в страната. През 2016 година имаме може би 15-20 % увеличение на туристите.”, каза хижарят на хижа “Руй” Илиян Панчев.

Почивните дни до месец май, 2017 година са запълнени със заявки на групи в хижата, която се намира в местността Козина ливада на 1508 метра надморска височина. Хижата разполага с леглова база от 40 места.

Къща за гости “Светещата къща”, която се намира в махала “Богойна”, до Ждрелото на река Ерма работи от началото на 2016 година.

“Пролетта и лятото имаше доста хора. През зимата само за Нова година беше заета къщата. Сега нещата пак се очертават да са добри. При нас идват хора от абсолютна цяла България – идвали са хора от Бургас, от Русе, от Варна, от Видин и други места.”, каза собственикът на “Светещата къща”.

Туристите, които отсядат в къщата за гости са споделяли, че трънската природа е много красива и им харесват, казаха още от “Светещата къща”. Къщата за гости разполага с леглова база от 12 места.

Zapadno.com не можа да се свърже с никого от хижа “Ерма”, която се намира между Трън и махала “Богойна”, за да разберем как върви туристическия сезон и там. Хижата разполага с леглова база от 26 места.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...