Общинският исторически музей: Брезник е бил под сръбска окупация 17 месеца по време на Освобождението на България – ВИДЕО + СНИМКИ

Брезник и регионът са били под сръбска окупация по времето, когато България е освободена от османска власт. За историческия факт, който не е описан в учебниците по история разказа директорът на Общинкия исторически музей в Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

“Сърбите са били тука. Ние сме били под сръбско 17 месеца. Това доскоро не се знаеше, не се учеше. Нито са виновни днешните сърби, нито ние, но това трябва да се знае.”, каза директорът на музея Аниела Асенова. Историкът сподели този факт по повод изложбата “Освобождението на Брезник”, която е подредена в една от залите на музея. Изложбата е по повод предстоящото честване на националния празник на България – 3 март.

Ученици от СУ “Васил Левски” ще научат повече за историята на Освобождението от директора и уредниците на институцията, които вече изнасят открити уроци.

На таблата в изложбената зала са подредени преписки, документи, копия от снимки и карти и оръжия, които са свързани с историческите събития отпреди 139 години. Аниела Асенова показа списък с имената на опълченци от брезнишко, които са се включили в освобождението на България. Тя намерила ценния за историята на Брезник списък в къщата си. На него са изписани 39 имена на брезнишки опълченци.

На стените в залата могат да бъдат видяни копия от снимки на Кота Кафеджийски от Брезник, Протоиерей Георги Забунов от Брезник, Стефан (Маринко) Красин от село Бегуновци и Тако Пеев от Трън. Те са спомогнали за освобождението на региона от сърбите преди сръбско-българската война и за освобождението на България от османска власт.

“Много е важно, че и ние сме дали своя дан.”, каза директорът на музея.

Вижте какво каза Аниела Асенова във видео разходката на изложбата, която Zapadno.com направи. След видеото разгледайте още снимки от “Освобождението на Брезник”.

 

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...