Общински съветници от Трън изригнаха срещу заповедта на областния управител на Перник Васил Михайлов за отмяна на решение за референдума – ВИДЕО

Общински съветници от Трън се възпротивиха срещу заповедта на областния управител на Перник Васил Михайлов, с която е отменено като незаконосъобразно решение № 38 на трънския мини парламент. Това се случи днес на извънредно заседание, което беше свикано от Бойчо Харалампиев, временно изпълняващ длъжността председател на Общински съвет-Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

Общинските съветници на Трън не бяха в пълен състав – двама от тях липсваха по уважителни причини. Дневният ред се състоеше от една точка, по която трябваше да се реши как да се процедира след заповедта на областния управител на Перник. Трънските общински съветници разгледаха решението, което беше върнато от пернишкия губернатор за ново обсъждане. Местните парламентаристи имаха три варианта: да отменят решение № 38 на общинския съвет от 23 февруари, да изменят решението си и потвърждаване на решението. Всички 9 общински съветника гласуваха “за” отмяна на решението си за подготовка за провеждане на местен референдум.

“Няма какво да го разглеждаме. Възмутен съм и съм огорчен от действията на областния управител на град Перник. Последният областен управител Александър Александров в последния си работен ден искаше да ни отмени отново референдума. Новият областен управител прави абсолютно същите действия. Някакви запетайки, някакви членове на алинеи… Кой се страхува от допитване до хората? Кой се страхува от референдума в град Трън? Кой има интерес от това нещо?”, изригна общинският съветник Десислав Банков на днешната сесия.

Общинският съветник Ташко Минков също подкрепи колегата си и каза, че е възмутен от действията на областните управители.

“Твърдо искаме референдума да се проведе сега с парламентарните избори. Аз не виждам пречка, ако някой след това обжалва или някой отхвърли резултата от референдума.”, допълни още Ташко Минков.

Общинският съветник Олег Тодоров спомена, че хора от Трън се съпротивляват срещу решенията на общинския съвет. “Не знам, да ни атакуват вътрешно ми се струва малко смешно. Хора, които под един или друг начин са под шапката на Общината да ни правят на глупаци за мен е обидно. Това най-много ме боли.”, каза Тодоров. Той допълни, че областните управители на Перник не се интересуват от Трън и дори са срещу града и населението му.

Референдумът трябваше да се проведе на 26 март, когато са предсрочните парламентарни избори. Въпросът за общественото допитване е: „Съгласни ли сте общината да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?“. Експерти изразиха мнението си, че въпросът не е зададен правилно и е едностранчив. Поради тази причина в средата на месец февруари стана ясно, че фирмата-инвеститор, която иска да добива подземни богатства в трънско “Евромакс Сървисиз” е обжалвала въпроса за референдума. Съдът остави жалбата без разглеждане. Бившият областен управител на Перник д-р Александър Александров също подаде жалба във връзка с референдума. От Българска минно-геоложка камара направиха също, но и техните жалби не бяха уважени от Темида.

На 7 март, 2017 година областния управител на Перник Васил Михайлов издава заповед, с която отменя като незаконосъобразно решение № 38 на Общински съвет-Трън от 23 февруари, 2017 година.

Вижте как се проведе извънредното заседание на Общински съвет-Трън във видеата на Zapadno.com: 

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...