Уникално! Да гледаш Ждрелото на река Ерма от птичи поглед или как изглежда то през очите на пътешественичката Надя Стоева – ВИДЕО

Малко са хората, които са успели да видят Ждрелото на река Ерма от птичи поглед. Пътешественичката Надя Стоева е един от тези хора. В нейния блог тя публикува уникални снимки и видео на Ждрелото, подкрепени с пътепис, научи Zapadno.com.

Покрай Великденските празници Надя Стоева е заснела с помощта на дрон (безпилотен летателен апарат) кадри на трънското Ждрело. Видеото, което тя е споделила във видео платформата YouTube е кратко, но за сметка на това спиращо дъха, защото не всеки ден може да видиш природната забележителност по-високо от върха и. Корените на пътешественичката са трънски по майчина линия. Ето какво още споделя самата тя:

“Тази година открихме сезона на снимането с дрон от Ждрелото на река Ерма, Трън. Знеполе. Котловината държаща рекорда за най-ниска температура за България. С мнооого тежки зими, снегове, лют студ и вълци кръстосващи навред. Този край е и мой край понеже майчиният ми корен  е трънски. Тук всичко е интересно – природата, хората, диалекта, историята, фолклора, хумора… Върху тази земя подскачат  овце и кози – “стоката” както им казват тук. Мястото е метафора на борба между овцата и вълка, нивата и гората, човека и природата, миналото и бъдещето, котловината и върхът, покорството и свободата.”, пише в блога си Надя, която е споделила снимки и истории от други нейни пътешествия.

Цялата дължина на ждрелото е около 2,8 километра, а надморската му височина е около 650 метра. Започва югоизточно от село Ломница на 677 метра надморска височина и се насочва на североизток. След около 300 метра е най-тясната му част (дължина около 100 метра и ширина 5 метра), където надморската височина е около 650 метра, след което проломът малко се разширява и оградните му склонове стават сравнително наклонени. Завършва югозападно от малкото село Богойна на 630 метра надморска височина.

“Трънското ждрело е един от стоте туристически обекта. Забележителност, която трябва да се види. Двете скали си имат имена – Църквището и Жилав камък. Много са близо една до друга, но не се докосват, Ерма ги разделя. Има легенда и за тях, че са вкаменени влюбени.”, споделя още Надя Стоева.

Вижте трънското Ждрело от птичи поглед във видеото на Надя Стоева:

Източник: NADIA STOEVA

Снимка: Надя Стоева

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...