Уникално! Да гледаш Ждрелото на река Ерма от птичи поглед или как изглежда то през очите на пътешественичката Надя Стоева – ВИДЕО

Малко са хората, които са успели да видят Ждрелото на река Ерма от птичи поглед. Пътешественичката Надя Стоева е един от тези хора. В нейния блог тя публикува уникални снимки и видео на Ждрелото, подкрепени с пътепис, научи Zapadno.com.

Покрай Великденските празници Надя Стоева е заснела с помощта на дрон (безпилотен летателен апарат) кадри на трънското Ждрело. Видеото, което тя е споделила във видео платформата YouTube е кратко, но за сметка на това спиращо дъха, защото не всеки ден може да видиш природната забележителност по-високо от върха и. Корените на пътешественичката са трънски по майчина линия. Ето какво още споделя самата тя:

“Тази година открихме сезона на снимането с дрон от Ждрелото на река Ерма, Трън. Знеполе. Котловината държаща рекорда за най-ниска температура за България. С мнооого тежки зими, снегове, лют студ и вълци кръстосващи навред. Този край е и мой край понеже майчиният ми корен  е трънски. Тук всичко е интересно – природата, хората, диалекта, историята, фолклора, хумора… Върху тази земя подскачат  овце и кози – “стоката” както им казват тук. Мястото е метафора на борба между овцата и вълка, нивата и гората, човека и природата, миналото и бъдещето, котловината и върхът, покорството и свободата.”, пише в блога си Надя, която е споделила снимки и истории от други нейни пътешествия.

Цялата дължина на ждрелото е около 2,8 километра, а надморската му височина е около 650 метра. Започва югоизточно от село Ломница на 677 метра надморска височина и се насочва на североизток. След около 300 метра е най-тясната му част (дължина около 100 метра и ширина 5 метра), където надморската височина е около 650 метра, след което проломът малко се разширява и оградните му склонове стават сравнително наклонени. Завършва югозападно от малкото село Богойна на 630 метра надморска височина.

“Трънското ждрело е един от стоте туристически обекта. Забележителност, която трябва да се види. Двете скали си имат имена – Църквището и Жилав камък. Много са близо една до друга, но не се докосват, Ерма ги разделя. Има легенда и за тях, че са вкаменени влюбени.”, споделя още Надя Стоева.

Вижте трънското Ждрело от птичи поглед във видеото на Надя Стоева:

Източник: NADIA STOEVA

Снимка: Надя Стоева

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...