Санирането на училището в Трън снижило разхода за електроенергия на сградата и спестило въглеродни емисии – ВИДЕО

Проектът за енергийна ефективност на единственото училище в община Трън – СУ “Гео Милев” беше представен на съвместна среща в Областния информационен център в Перник. Презентацията беше направена от Евгения Такова, която е директор на дирекция “Устройство на територията общинска собственост и инвестиционна политика” в Община Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

На срещата присъстваха евроклубове от три пернишки гимназии, представители на общински администрации от областта, представители на институции и други. Форматът на събитието беше „На гости на ОИЦ – Перник“. В началото инженер Ирена Георгиева, управител на Областния информационен център презентира инвестициите, които са реализирани в областта по програми от ЕС.

Три евроклуба от училища в Перник презентираха дейността си. След тях пред гостите беше представен проектът за енергийна ефективност на трънската гимназия “Гео Милев” от представителя на Община Трън Евгения Такова.

“Това, което мога да кажа за община Трън е, че за предния програмен период от големите проекти по оперативна програма “Регионално развитие” са три. Този, който ще покажа на вашето внимание е свързан с подобряване на материална база на сграда за образование.”, каза Евгения Такова.

Стойността на проекта за ремонт на школото е 576 010 лева. Проектът е съфинансиран от Община Трън с 15 %, а другите 85 % са от Европейския фонд за регионално развитие.

“Проектът стартира през февруари, 2012 година и беше приключен през март, 2014 година. Училището през годините е ремонтирано по разни схеми, но с тази част от оперативните програми стана възможно да се приложат мерки за енергийна ефективност.”, каза още директорът на дирекция “Устройство на територията общинска собственост и инвестиционна политика” в Община Трън.

След направения ремонт са постигнати следните резултати: подобрена фасада на сградата, снижен е разходът за електроенергия, реализиране и спестяване на въглеродния емисии, облагодетелствани са пряко 300 ученика, от които над 60 % от ромски произход и други.

Вижте какво каза още Евгения Такова във видеото на Zapadno.com:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...