Уникално! През 70-те години на 20 век трънчани са работили по създаването на музей, който да събере историята на трънско, а 31 макета от нея се съхраняват в Държавен архив-Перник – СНИМКИ

Комитет за изграждане на музей в град Трън, чийто архивен фонд е регистриран с № 1021 в Държавен архив – Перник съдържа 16 архивни единици, между които учредителния протокол и протоколи от събрания на комитета за периода 1971 – 1975 година, отчетни доклади по дейността, както и част от събраните експонати. Между тях са документи – бележници с трънски поговорки и умотворения, народни песни, записвани в периода 1920 – 1930 година, бележки за фамилии и родове, 31 макета на исторически сгради, манастири, църкви и светилища в трънско и други, съобщиха експертите от Държавен архив – Перник за читателите на Zapadno.com.

На 17 май, 1971 година в Дома на техниката в София, улица „Раковски“ № 108 се учредява Инициативен комитет за изграждане на музей в Трън. Комитетът е в състав – председател Станко Сотиров, секретар Първан Байкушев, касиер Георги Перилов и членове – Борис Цветков и Цветко Григоров и 11-членен актив – Денчо Знеполски, Климент Карадимчев, Любомир Ахтаров, Арсо Рашев, Димитър Петричев и други. Първоначално целта е заинтересоване на обществеността за изграждане на музейна сбирка в Трън и намиране на подходяща сграда за помещаването му. Избират се уредници за отдели „Археология“ и „Етнография“ – доктор Радослав Тодоров и за отдел „Съпротива“ Арсо Рашев. Решението е да се организират срещи всяка първа сряда на месеца в Деловия клуб на същия адрес.

На 31 март, 1972 година в Софийски университет се свиква събрание, на което присъстват около 200 души, което се ръководи от професор Саздо Иванов. Доктор Радослав Тодоров изнася доклад за миналото на трънско, за археологическите и културни паметници на територията му. Комитетът се попълва с нови членове – Йордан Николов, доктор Николай Илиев и архитект Христо Танчев, съобщават още от Държавния архив в Перник.

Успоредно с комитета в София се изгражда и комитет към читалище „Христо Смирненски“ в Трън. Двата комитета конкретизират дейността си в основни задачи: издирване на помещение за сбирката; строеж на паметник на Радивоя Изворски и на трънски строители, изготвяне на портрет на доктор Стамен Григоров – откривател на бактерията на подквасването през 1905 година и така нататък.

Документите и макетите постъпват в Държавен архив – Перник през 1975 година. Информацията от протоколите сочи, че първоначалната идея е да се изработят около 80 броя макети на обекти и културно-исторически паметници в трънско, но поради смъртта на доктор Радослав Тодоров остават наполовина по-малко. Идеята е те да са едни от първите експонати в новосъздадената музейна сбирка към читалище „Христо Смирненски“ в Трън. Макетите са изработвани по снимки и описания, събрани и заснети от доктор Николай Илиев – член на комитета и пресъздават следните обекти:

църквите „Св. Димитър“  в село Ярловци от 1830 година; „Св. Николай“ в село Рани луг“, построена върху стари руини през 1750 година; „Св. Пророк Илия“ в село Слишовци от 1868 година; „Св. Йоан Предтеча“ в село Радово от 1852 година; „Св. Димитър“ в село Врабча, построена върху стари римски основи; „Св. Николай“ в село Главановци от 1861 година; „Св. Апостол и Павел“ в село Извор от 1885 година; местността „Шили камък“ със старата пещерна църква-параклис „Св. Петка“ в село Зелениград; манастира „Св. Богородица“ в село Реяновци; Али-Беговата кула в Трън от 1778 година; вятърната мелница в село Врабча на Христо Марков; килийното училище в с. Бераинци от 1778 година; манастирът „Св. Архангел Михаил“ в Трън от XIV-XV  век; старият турски конак в Трън; първата аптека в къщата на Султанка Ахтарова от Трън; килийното училище на поп Никола Тошкин, заедно с църквата „Св. Петка“ в Трън и друди.

Разгледайте снимки на част от макетите и записки свързани с идеята за създаване на музей в Трън:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...