Брезничани показаха традиции, култура, бит и ястия от Граовско на гости-работници от Разложко, които дават нов живот на горите в Брезнишко – ВИДЕО

За първи път жители от Разложко се докоснаха до магията на Граово. Това се случи на импровизирана среща между няколко сезонни работници от разложкото село Елешница и брезничани. Домакин на сбирката беше Общинският исторически музей в град Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Малко след 16 часа гостите от Разложко, които работят временно в горите на Брезнишко пристигнаха в музея, където ги очаква само дами-брезничанки, сред които зам. кметът на Община Брезник Мария Добревска и старши експертът на отдел „Образование и култура“ към Община Брезник Наталия Първанова. Те бяха и официалните гости на събитието, което се реализира по идея на местния музей. Надсловът на срещата беше “Общуваме с традициите, празниците и обичаите”.

На две маси в една от залите бяха подредени типично граовски ястия и напитки. Масата с вкусотиите беше наредена с питка със сода (постна питка), тутманик, баница с щафел, сирене и лукс, сладкиш с ябълки, кекс, мътеница и сок от бъз. Съседната маса беше подредена с изделия на изкуството, направени от брезничанки – ръчно изработени плетива, картини и изрисувани чинии.

“За първи път се прави такова събитие. Тези жени идват да работят за по 10 дни в Горското стопанство. Жените залесяват горите ни и сега дойдоха да окопават дърветата, които са ги насадили и пак след някой месец отново ще дойдат.”, каза директорът на музея Аниела Асенова. Тя добави, че първоначално работниците искали да посетят музея и така се зародила идеята те да бъдат посрещнати като специални гости. Още в началото атмосферата стана задушевна с музикални изпълнения на две самодейки от читалището на село Слаковци, които бяха пременени в типичната народна граовска носия.

Брезничанката Вихра Ненкова разказа на гостите как навремето се е обработвал конопа в региона, който в наши дни е забранен да се добива и разпространява. По време на разказите и спомените на Вихра Ненкова, служители на музея показваха различни експонати от бита на граовците.

Аниела Асенова прочете стихове на брезничанки, с което удиви още повече хората от Разложко. Дамите бяха възхитени от топлото граовско посрещане и подариха ръчно изработени терлици на музея. Към края на сбирката две от гостенките запяха песни от техния край.

Вижте как бяха посрещнати гостите от Разложко във видеата на Zapadno.com:

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...