Областният управител Ирена Соколова и директорът на ОДМВР-Перник Иван Зеленков с призив за сътрудничество за безопастността по време на абитуриентските балове

Областният управител Ирена Соколова и директорът на ОД на МВР – Перник Иван Зеленков изразяват своята загриженост и ангажимент по отношение на безопасността по време на тържествата на зрелостниците на територията на област Перник. Те призовават всички абитуриенти, въпреки огромното вълнение от завършването, да се замислят лично за своето поведение, да анализират грешките и извършването на опасни волности и да не допускат рисковани действия, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Перник.

Обединяват се около позицията, че предприетите мерки ще дадат резултат само при взаимно сътрудничество и след като всеки поеме личната си отговорност и даде своя принос.
“Нека завършването Ви бъде незабравим празник, изпълнен с положителни емоции и скъпи спомени, но не забравяйте да бъдете отговорни, дори когато празнувате! Животът е ценен и не трябва да го приемаме за даденост, затова мили деца, бъдете по-внимателни. Мислете, както за самите вас, така и за вашите съученици и останалите заобикалящи ви хора”, призовава Соколова.
Във връзка с предстоящите абитуриентски балове във всички общини на територията на областта, са набелязани конкретни мерки за опазване на обществения ред, сигурността и безопасността на движението по пътищата.

Проведени са среща между ръководството на Областната дирекция,  директорите на училища и Регионалния инспекторат по образованието. Набелязани са съвместни действия при провеждането на абитуриентските балове и публичните прояви, свързани с честването на Деня на българската просвета и култура. Създадена е организация за максимално ефективно използване на полицейските сили от Районните управления по места. Униформените приоритетно ще бдят за реда в районите на училищата, където ще се събират повече автомобили с абитуриентите, маршрутите на придвижването им и местата на баловете и тържествените чествания.

Проверяват се ресторантите, баровете, дискотеките и клубовете, като специално внимание се обръща на пропускателния режим, за да не бъдат допускани хора с огнестрелно оръжие, агресивни, в нетрезво състояние или употребили наркотици. В тази връзка са проведени срещи и с ръководители на частни охранителни фирми, като е уточнено взаимодействието и своевременния обмен на информация с органите на полицията. Засилен е контролът по отношение пренасянето, законната употреба и съхранението на огнестрелно оръжие, боеприпаси и пиротехнически средства за да се избегнат инциденти и нерегламентирано използване на пиротехнически средства на обществени места.

Създадена е организация за безопасността и сигурността на движението по пътищата от региона. Активният превантивен контрол е насочен към организираното придвижване на абитуриенти  и придружаващите ги преди и след приключване на баловете в нощните часове.

При организирани екскурзии, съвместно с училищата и организаторите се уточняват местата, където ще пребивават празнуващите и маршрутите за придвижването им. Служители на „Пътна полиция” извършват проверки за техническата изправност на автобусите и инструктират водачите.
Създадена е организация за документиране с видеокамери в дворовете на училищата и на превозването на абитуриенти. На водачите на автомобили, извършили нарушения, ще бъдат налагани санкции съгласно Закона за движение по пътищата. Активно ще се използват и възможностите на мобилните видеокамери, които ще дежурят денонощно преди, по време и след абитуриентските тържества.

Всички ресторанти, хижи и места за масово събиране на хора са минали проверка от експертите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Перник. Основно акцента е насочен към наличието на планове за евакуация, изправност на пожарогасителната техника, подготовка на персонала за бърза реакция при инцидент. Не са констатирани сериозни нередности на противопожарните правила.

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...