Кметът на Перник д-р Вяра Церовска: Васил Левски е попаднал в къщата на прабаба ми в Брезник, където е заявил, че ще направи таен революционен комитет

На открит урок по родолюбие кметът на община Перник д-р Вяра Церовска разказа, че Апостолът на свободата Васил Левски е попаднал в къщата на прабаба и в град Брезник, научи Zapadno.com.

Откритият урок по родолюбие, посветен на Апостола на свободата се е провел пред два седми и един пети клас от основно училище “Свети Иван Рилски” в град Перник. Кметът д-р Вяра Церовска споделила на учениците подробност свързана с град Брезник и Васл Левски.

“По време на обиколката си из България в организирането на тайни комитети, Апостола се появава и в Брезник. Той попада в къщата на моята прабаба и заявява, че ще се върне отново, за да направи таен революционен комитет. По-късно обаче той не се осъществява”, сподели д-р Вяра Церовска.

Апостолът на свободата е бил в град Брезник в периода, когато се е подготвяло Освобождението на България. От Общинския исторически музей в Брезник работят по проучвания във връзка с посещенията на Васил Левски в района. Това каза директорът на музея Аниела Асенова.

В края на срещата учениците от учебното заведение получили книгата албум „Васил Левски в изкуството”. Урокът е част от Деня на Левски в Перник, посветен на 180-та годишнина от рождението на идеолога на българската национална революция, съобщиха от ГЕРБ-Перник.

Снимка: ГЕРБ-Перник

Виж също...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading...