Около 150 полицаи от Пернишко излязоха на протест пред сградата на Областна дирекция на МВР-Перник – ВИДЕО + СНИМКИ

Около 150 служители на реда от подразделенията на МВР в област Перник протестираха. Полицаите бяха подкрепени от Национален синдикат на гражданската администрация в МВР, местната структура на НСПС “Огнеборец”, Съюза на служителите на затворите в България и Синдикат “Охрана”, предаде репортер на Zapadno.com.

Протестът беше мирен и се проведе пред сградата на Областна дирекция на МВР-Перник. Атмосферата на недоволството беше допълнена от знамена на Синдикалната федерация на служителите в МВР, знамена на Република България и два транспаранта, на които пишеше “Достойно отношение и достойно заплащане на служителите на МВР” и “Синдикално сдружение “Перник” – Заедно можем повече”. На дървена масичка бяха поставени няколко стека с вода за участниците. Част от полицаите бяха със своите семейства – съпруги и деца. От националните телевизии единствено екип на БТВ беше на място, за да отрази недоволството. Зам. председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР Борис Прешелков също беше дошъл, за да подкрепи протестиращите от Пернишко полицаи. Той заяви, че служителите на реда, които работят на летищата не получават никакви предпазни средства и безплатна храна в условията, в които работят. По негова информация протестиращите полицаи срещат подкрепата на обществото. “Хората наистина разбират, че няма как да има сигурност без да има служители, които да я осъществяват. Проблемите на МВР се увеличават за съжаление, а не намаляват.”, каза Борис Прешелков.

Вижте какво още каза зам. председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР във видеото на Zapadno.com:

Председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР-Перник Станислав Кафтанов каза, че в протеста ще участват служители на ред от всички Районни управления на полицията в региона. “Тази вечер от абсолютно всички Районни, които са в областта – това са Брезник, Трън, Радомир, Първо и Второ Районно в Перник ще протестират. Исканията са за по-високо заплащане, по-добри условия на труд и промяна на Закона на Министерство на вътрешните работи. В протеста няма присъстващи, които в момента са на работа, а само почиващи. Стартовата заплата на един полицай в България е 662 лева. Мисля, че тази сума е много близо до минималната работна заплата в България и се стремим да обвържем поне с коефициент към минималната или поне средната заплата – да се увеличава с всяка година минималната заплата, да се увеличи и нашата с някакъв коефициент.”, каза Станислав Кафтанов. Организацията на Синдикалната федерация на служителите в МВР-Перник наброява около 150 човека. До момента организацията на СФСМВР-Перник не е водила разговори с институции на областно ниво. Стремежът на организаторите на протестите е исканията на полицаите постоянно да бъдат на дневен ред в публичното пространство в страната.

Минути след началото на протеста малка колона с микрофони бяха поставени пред входа на Областна дирекция на МВР-Перник. От микрофона се изказаха председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР-Перник Станислав Кафтанов, зам. председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР Борис Перешелков и преседателят на Национален синдикат на гражданската администрация в МВР Христо Христов. “Чуваме напоследък как в бюджета били влезли милиард и 600 допълнително от контрабанда. Тази контрабанда, за тези средства сама ли ги докара в бюджета или в цялата тая работа именно служителите на МВР имат заслуга за тези средства? И се получава така че за служителите няма никакво увеличение, няма никакво основание за увеличение, както чуваме досега. Единственото, което е буквално използване на техния труд, което вече се доближава до минималната заплата, отдавна е под средната заплата в страната, а си спомняме години, когато най-ниската длъжност в МВР беше със средно образование 1,3 от средната работна заплата. В момента няма средства даже да може да си посрещнем нуждите като служители и като семейства. Благодаря ви, колеги!”, каза Борис Прешелков от микрофона. Изказването, както и другите бяха силно аплодирани от протестиращите полицаи.

Вижте какво още казаха Борис Прешелков, Христо Христов и Станислав Кафтанов във видеото на Zapadno.com:

Разгледайте снимки, които обективът на Zapadno.com засне на протеста на полицаите в Перник:

Виж също...

Loading...