Възстановяват и реконструират Билинския манастир “Свети Архангел Михаил”, в който Васил Левски е нощувал – СНИМКИ

От края на месец юли тази година строителна фирма извършва възстановяване, ремонт и реконструкция на Билинския манастир “Свети Архангел Михаил” край брезнишкото село Билинци, предаде репортер на Zapadno.com.

Софийската строителна фирма “Каро Трейдинг” ООД извършва строително-ремонтните дейности на рухналия преди години манастир. Строителната площадка е открита на 27 юли с максимален брой работещи на нея – 15 работника. Срокът на продължителност на работа е 24 месеца. Технически ръководител на обекта е инженер Димитър Александров, а координатор по безопасност и здраве е инженер Венцислав Конжагюлов. Фирма “Арка Консулт” ЕООД извършва строителния надзор на обекта. Възложител на възстановяването, ремонта и реконструкцията на сградите е манастир “Свети Архангел Михаил”.

Обективът на Zapadno.com направи снимките в сутрешен час (около 10 часа), но на място нямаше работници, нито отговорници за обекта. Строителната фирма “Каро Трейдинг” ООД не беше открита за подробности по строително-ремонтните дейности. Според хора от село Билинци възстановяването и реконструкцията се извършвали бавно. Историята на Билинския манастир датира от 16 век, когато е бил изграден. Статутът му е Паметник на културата. Той е изграден върху стара римска наблюдателница, която по Римско време е била част от път, който е преминавал в рида Црънча. Манастирът функционира до 70-те години на 20-ти век, когато е изоставен. На големи празници и курбани в него са се събирали жители от селата в района. Дори е била изградена кухня, в която се е приготвяла храната за празниците. Чрез доброволен труд всеки е допринасял за развитието на манастира. Към края на 80-те години на миналия век изоставената Света обител започва да се саморазрушава. В кратък период от време стада с овце са приютявани в манастира. Преди 7-8 години избухва скандал, след като туристи сигнализират в Регионалния исторически музей в Перник, че стенописите в манастира са били „реставрирани“ от обитаващият го монах Партений и две момичета приютени от духовника. Туристите предоставят снимков материал на „реставрираните“ изображения на уредничката Василка Паунова, която веднага изпраща сигнал до Инспектората за опазване на културното наследство към министерство на културата, Националния институт по паметниците на културата и МВР. В последвалия скандал и позиция на Националния институт за недвижимо културно наследство относно посегателството върху културното наследство, действията на духовните лица са окачествени като „оскверняване“ и „престъпление“, за което вина има и Българската православна църква.

Хора, които обитават село Билинци през топлите месеци помнят този случай. “Монахът беше с още две жени, с които живееше там. Тогава ние мислехме, че той търси нещо там – някакво съкровище, имане, защото беше с металдетектор. Той копа около зидовете, преместваше даже някои от тях, ровеше и търсеше, но дали е намерил нещо не знам. Едната от жените беше някаква самозвана художничка, която наново рисуваше иконописите. Целите стени бяха изрисувани с нейни си светци върху автентичните рисунки. Вътре преустроиха църквата, правиха дървени олтари… Преди години около манастира беше направен дървен навес пред една от портите, но го оставиха така на произвола. По едно време манастирът беше заключен и впоследствие разбит и оставен отключен. Но той не се разруши от туристи, а от такива хора, които я обитава временно. Лека по-лека всичко падна. В манастира имаше автентични предмети, дори е имаше дървена табелка, на която пишеше, че там е отсядал Левски. Дори имаше оставено расо, което Васил Левски е обличал. На втория етаж бяха оставени раса на монаси, а отдолу беше конюшня за животни.”, сподели жена обитаваща село Билинци през летните месеци. Тя допълни, че никога местните власти не са имали отношение към манастира, тъй като той е бил под юрисдикцията на Светия Синод на Българската православна църква или Министерство на културата. В историята си Билинския манастир е бил възстановяван два пъти, но след последния път е разграбен. Местните хора, които временно обитават селото се опасяват, че след реконструкцията манастирът ще загуби автентичния си облик, който е имал и ще се превърне място с комерсиална цел.

Според информация от Уикипедия изписаните стенописи на църквата в манастира са датирани в два периода краят на 11 век и началото на 12-ти век. Разширеният декоративен регистър е силно застъпен при изображенията и библейските сцени. Цокълът, стоящ в основата на първия декоративен пояс е изографисан с мраморировка. В олтарното пространство над цокъла на източната стена на църквата в апсидната ниша са изписани четири изправени фигури на църковни отци (по две изображения от лявата и дясната страна на малкия прозорец). Орнаментален фриз разделя тяхното пространството, от полето запълнено с образите на Богородица Ширшая Небес и Исус Христос. Свети Стефан е изобразен от ляво на апсидата в проскомидийната ниша, а от вдясната страна стои изображението на Свети Атанасий. Третият пояс, с изображенията на бюстове на светци, преминава над дъгата на апсидната арка, а от двете страни на апсидната конха са изписани Архангел Гавраил и Благородица от Благовещение. Сцената Възнесение Христовозаема люнетата на източната стена на църквата. В зенита на свода над олтарното пространство е медальонът със стенопис на Исус Христос. Под църквата била изградена чешма, от която бликала светена вода, която пък изцерявала.

Разгледайте снимки от строително-ремонтните дейности на Билинския манастир:

Виж също...

Loading...