Вижте с колко процента е спаднало равнището на безработица в общините Брезник и Трън за първите 9 месеца на 2017 година

С близо 2 % е спаднало равнището на безработица в общините Брезник и Трън. Това сочат данните в дирекция “Бюро по труда”-Перник от началото на 2017 година до края на месец септември, предаде репортер на Zapadno.com.

През месец януари 2017 година безработните лица в община Брезник са били 292 човека, а в съседната община Трън – 441 човека. За сравнение по това време в община Перник безработните лица са били 2 152 човека, а общо за цялата област са били 3 763 човека. През първия месец от годината равнището на безработица в процентно отношение в Брезнишко е било 10,76 %, а в Трънско то е било 31,52 %. За сравнение през този период равнището на безработица в областта е било 6,19 %, а за страната то е било 8,22 %.

През месец септември равнището на безработица в общините Брезник и Трън, както и в цялата област е спаднало средно с около 2 %. “Тенденцията е постоянна и тя е в намаляване, както на броя безработни така и на равнището на безработица. Ако в началото на годината процентът, който е бил за страната 8,22 % като равнище, за област Перник е бил 6,19 %, тоест два пункта по-нисък от страната. В Трън е бил 31,5 %, а в Брезник – 10,7 %. Вече през девети месец имаме средно с два пункта намаляване, както за страната на 6,5 %, така и за Брезник и Трън. Безработицата в Трън е паднала от 31,5 % на 28 % и в Брезник съответно – от 10,7 % на 8,7 %. Имаме една трайна тенденция за намаляване на безработицата.”, каза директорът на дирекция “Бюро по труда”-Перник Росен Симеонов. Данните показват, че и броят на безработните лица в общините Брезник и Трън е намалял. Средно с по 50 лица са намалели безработните в двете общини. През месец септември безработните лица в община Брезник са били 235 човека, а в съседната община Трън – 392 човека.

Факторите, които влияят за намаляването на безработните в Брезнишко и Трънско са няколко. “Ще продължа да твърдя, че една от причините е активизиране на колкото и по-малко фирми да има в община Трън, в Брезник те са повече. Фирмите ползват услугите на “Бюро по труда”, респективно на филиалите в Трън и Брезник и наемат хора. От друга страна има и такива лица, които по една или друга причина са решили да спрат да ползват услугите на “Бюро по труда”. Има и такива, които например не са изпълнили препоръките на трудовия посредник и съответно регистрацията им е прекратена – те нямат право в продължение на 6 месеца да се регистрират. Но има и такива, които са си намерили работа. Разбира се има и голям процент от тях, на които ние сме помогнали и сме им намерили работа, като сме били свързващото звено между работодателя и безработното лице. Тенденцията, която наблюдавам от началото на годината се очертава да бъде така и към края на годината.”, каза още Росен Симеонов. Той допълни, че по наблюдения през отминали години е имало различно движение на равнището на безработица през съответната година.

Разгледайте графиките на безработните лица и равнището на безработица в общините Брезник, Трън и Перник, както и за областта и страната:

Виж също...

Loading...