30 ученици и учители от Трън бяха отличени за празника, на който директорът на трънската гимназия отправи силно слово – СНИМКИ

Трънчани отбелязаха 24 май – Деня на Славянската писменост и култура с училищно шествие и празничен концерт пред народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”. По повод днешния празник 30 ученици и учители от средно училище “Гео Милев” бяха отличени за добри постижения в учебния процес и високи резултатите в учебно-възпитателния процес, предаде репортер на Zapadno.com.

Тържественото отбелязване започна с училищно шествие, което започна от двора на трънската гимназия и продължи до площад “Владо Тричков”. По време на преминаване на шествието, движението на автомобили в района на центъра на Трън беше временно ограничено. Съдействие на служителите на реда от Районно управление-Трън оказаха и младите полицаи от Детско полицейско управление-Трън. Стотици трънчани и гости на града изпълниха площада пред читалището, за да наблюдават и заснемат програмата, която беше представена от средно училище „Гео Милев“, детска градина „Ален мак“, народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” и Център за обществена подкрепа „Дъга“. В началото прозвучаха химнът на Република България и на Европейския съюз.

Приветствие към гостите отправи директорът на средно училище “Гео Милев” Костандинка Крумова. “Ученици, просветни и културни дейци, уважаеми съграждани, днес България отново чества 24 май – Деня на словото, знанието и духовността. Повече от 11 века и половина са минали от времето, когато светите братя Кирил и Методий създават славянската писменост и полагат основните на един нов свят за българите. Свят пълен с мъдрост, красота и очарование. Свят, който отваря нови хоризонти пред народа ни. Онези 30 букви, които носят в себе си тайнствен, магически смисъл се превръщат във фолклор, история и поезия. 30 букви, които се превръщат в дух. 30 букви, които пренасят идеята, мисълта и любовта към Родината през тези дълги 11 века и половина. Пренасят през времето за памет и гордост на бъдните поколения. 30 букви, с които пишем прекрасни думи като: “мама”, “България”, “рожба”, “приятелство”, “вяра”, “любов” – думи, сгряващи сърцето на всеки от нас. Ние, българите знаем, че словото е от Бога, че ни прави силни, че ни обединява, че ни дава мъдрост и знание, а знанието е велика сила. Знаем, че в най-тъмните и тежки векове от историческата ни съдба, именно словото ни е помогнало да оцелеем и да останем единни. И то ни е опазило от обезличение, от загиване като нация. То се е превърнало в най-верния страж на българското. Словото е като огън, то е сила, но трябва да бъде опазено, да не загине. Затова то има и своите пазители, онези които го предават през поколения българи, онези които създават бъдещи лекари, инженери, изследователи, бъдещи носители на словото. Онези, които даряват със силата на словото децата, за да успеят, за да побеждават, за да творят. Този празник е и на пазителите на словото – ваш празник, скъпи колеги. Вие сте жреци на знанието и мъдростта. Вие не просто преподавате в клас, вие не просто учите децата на знание, вие свещенодействате, за да пребъде словото, което ни е завещано от светите първоучители. Вие сте техни ученици и последователи. Желая ви да раздавате светлината на словото, която носите у себе си. Желая ви да намерите сили, търпение и вдъхновение, за да успеете в трудната задача, която имате – да предаде знанието и уменията на децата, за да го има словото, за да пребъде през вековете знанието, което прави човека силен, отговорен и доблестен. На вас, скъпи деца желая упоритост и трудолюбие. Помнете – словото е сила. Човек може да постигне непостижими висини само с волята на духа си, а тя се калява чрез знания. Желая ви да покорите върховете на науката, спорта и изкуството. Затова градът ни и страната ни имат нужда от млади, енергични, знаещи и можещи хора. Бъдете такива – черпете светлината на словото. Желая на всички стремеж към знания и нека никога не забравите, че докато пазим словото си, то ще пази нас. Има ли го него, ще ни има и нас, като народ, като сила, като дух. Честит 24 май, скъпи учители, ученици и съграждани!”, каза Костадинка Крумова от сцената пред читалището.

С награди бяха удостоени учениците: Ивайла Исаева; Десислав Славчев; Диана Иванова; Даная Борисова; Авиша Шайкова; Венислава Стефанова; Габриела Ничева; Александър Антонов; Беатрис Иванова за участие в извънкласна дейност; Капка Георгиева; Уляна Янчева; Цветослава Ничева и Мартин Христов. За втора учебна година учениците от средно училище “Гео Милев” участваха в проекта “Твоят час” и във връзка с 3-ти март театралното студио с ръководител Милка Ваклинова, което е в една от групите изнесе прекрасно изпълнение за 140-тата годишнина от Освобождението на България. За тази прекрасна извънучилищна изява бяха наградени учениците от театралното студио с грамота по проект “Твоят час”. Това сподели директорът на гимназията Костадинка Крумова по време на връчването на отличията. Наградени бяха още учениците: Кирил Борисов; Любо Тодоров; Стилиян Паракосов; Владимир Стефанов; Румяна Станева; Виктор Виденов; Антон Антонов; Румелия Руменова; Петър Михайлов; Николета Иванова; Николай Крумов; Ася Руменова; Ивана Стоянова и Калоян Александров. За постигнати резултатите в учебно-възпитателния процес награди получиха учителите от средно училище “Гео Милев” – Румяна Лилова и Радина Георгиева.

В празничния концерт се представиха с изпълнения: малчугани от групите към детска градина “Ален мак”; стихотворения от децата от Център за обществена подкрепа “Дъга”; с хоро се включиха младежи от танцов състав “Трънски ритми” към народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”; стихотворения от ученици от 2 клас на трънската гимназия; драматизацията “И баба знае” от Ран Босилек беше представена от ученици от 3 клас; беше представена и сценка “Чедото”; две танцьорки от групата по латино танци към читалището разгорещиха празника; ударни танци от хип-хоп групата Double D CREW към читалището и народен танц от най-малките танцьори на “Трънски ритми” към читалището.

Разгледайте снимки от празничния концерт за 24 май в град Трън, които обективът на Zapadno.com засне:

[maxgallery id=”23984″]

Виж също...

Loading...