Брезнишкото село Банище ще чества 470 години от основаването си на празника на местното читалище

470 години от основаването си ще чества брезнишкото село Банище. Годишнината ще бъде отбелязана на празника на местното народно читалище “Просвета-1928”, което пък ще чества 90 години от учредяването си, предаде репортер на Zapadno.com.

Жителите на Банище празнуват основаването на селото ежегодно в първата събота на месец юни. Историята на населеното място започва през 1548 година. Основателят на населеното място – Банко, пристигнал от село Синдел, Провадийско, където семейството му било избито от турците. Тогавашният валия го съжалил и му дал турски документ, с който основателят на Банище се заселил в днешното землище на селото. От рода на Банко произлезли родовете на Илча и Неца. Това разказа за Zapadno.com кметският наместник на брезнишките села Банище и Ръждавец Иван Таков.

Историята на селото е описана в книга и се предава на поколения, а екземпляр от нея се съхранява и в Софийски университет “Свети Климент Охридски”. В най-силните си години населението на Банище е достигало 800 жители и е било общински център на околните селища.

Честването на 470-годишнината на Банище и 90-годишнината на народно читалище “Просвета-1928” ще се отбележат с общ празник на 2 юни от 13:00 часа в центъра на селото.

Виж също...

Loading...