Архивите говорят: Човешкото съкровище Лидия Добревска и брезнишки самодейци пресъздават коледен обичай – ВИДЕО

Видео от пресъздаване на традиционен коледен обичай в Брезнишко пази спомена за известната разказвачка на граовски хумор Лидия Добревска, която беше обявена от ЮНЕСКО за живо човешко съкровище, предаде репортер на Zapadno.com.

Кадрите са заснети преди близо 20 години в брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870”. Обичаят е записан от камерата на продуцентска къща “ЕНИ филм” за телевизионното предаване “Арена”. Кадрите са споделени в канала на продуцентската къща в онлайн видео платформата YouTube. “Изровихме това видео от нашите архиви. Това е обичай, който сме записали с брезнишки самодейци през 1999 година. Там участва Лида Добревска – тя е емблематично име за брезничани.”, споделиха пред Zapadno.com от продуцентска къща “ЕНИ филм”. На кадрите Лидия Добревска и брезнишки самодейци перфектно пресъздават коледен обичай на типичния граовски диалект.

Дълги години Лидия Добревска или баба Лида, както я знаят брезничани, съхраняваше и пазеше граовския фолклор и хумор. Известната брезничанка дори беше основала фолклорна формация с името „Баба Лида и внуци“. Тя е носител на множество награди и отличия от фестивали в страната. Автор е и на книгата „Ех, години, години“ и е почетен гражданин на Брезник. През месец юни 2015 година известната разказвачка и човешко съкровище Лидия Добревска почина на 90-годишна възраст.

Споменете си за колорита на Лидия Добревска, с който тя се отличаваше и “заразяваше” по-младите във видеото на “ЕНИ филм”:

Виж също...

Loading...