Певческата група на Долна Секирна с медали и награди от фестивала на любителското творчество в Перник и международен конкурс в Кюстендил

Женската певческа фолклорна група при народно читалище “Иво Войвода-1928” на брезнишкото село Долна Секирна с ръководител Милена Иванова ще прибави още два медала и няколко награди към отличията си, научи Zapadno.com.

Две самодейни певици от певческата група на Долна Секирна са наградени със златен и сребърен медал от VII-ия Регионален фестивал на любителското творчество на възрастните хора при читалищата и пенсионерските клубове от Средна и Югозападна България „Еньовден”, който се проведе на 24 юни в Перник. Участниците са били оценени от жури в състав: доцент доктор Наталия Рашкова – етномузиколог, Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН от град София и членовете Цветанка Манова – етнолог от град Перник и Милчо Георгиев – етнохоролог и фолклорист от град Перник. Според протокола на журито при индивидуалните награди със сребърен медал и диплом е удостоена Радка Стефанова от женската певческа фолклорна група при народно читалище “Иво Войвода-1928” на село Долна Секирна. Отново при индивидуалните награди със златен медал и диплом е удостоена Василка Тодорова от женската певческа фолклорна група при народно читалище “Иво Войвода-1928” на село Долна Секирна.

През изминалите почивни дни женската певческа фолклорна група на Долна Секирна е взела участие и в 12-тото издание на международния фолклорен конкурс “Пауталия” в град Кюстендил. Компетентно жури с председател доцент Георги Петков – преподавател в Нов български университет в град София е оценявало участниците в конкурса. При индивидуалните награди за жени над 30 години Второ място е присъдено на Радка Савчева от женската певческа фолклорна група при народно читалище “Иво Войвода-1928” на село Долна Секирна. В категорията за женски формации с участници над 30 години с Първо място е наградена женската певческа фолклорна група при народно читалище “Иво Войвода-1928” на село Долна Секирна. Още една награда е удостоена за самодейците от Брезнишко от конкурса “Пауталия”. В категорията “Словесен фолклор” е удостоена с Първо място Василка Кирилова от групата от Долна Секирна.

Самодейците от Долна Секирна имат вече четири участие във фестивали и конкурси за тази година. До момента женската певческа група взе участие във фестивала “Шопски наниз” в Костинброд, Граовския събор “Видовден” в Брезник, Регионалния фестивал на любителското творчество на възрастните хора при читалищата и пенсионерските клубове от Средна и Югозападна България „Еньовден” в Перник и международния фолклорен конкурс “Пауталия” в Кюстендил. Тази събота самодейците ще се изявят и на сцената на Регионалния събор “Витошки напеви” в пернишкото село Кладница, сподели председателят на читалището Богомил Савов.

В публикацията са използвани снимки на Богомил Савов

Виж също...

Loading...