Около 45 000 лева ще струва изграждането на демонстрационна зала към Музея на киселото мляко, за която се набират дарения

Около 40 000 – 45 000 лева ще са необходими за изграждането на сглобяемата демонстрационна зала към Музея на киселото мляко в трънското село Студен извор. Това сочи проучването на фондация “Д-р Стамен Григоров”. За реализирането на проекта се набират дарения чрез дарителска кутия, която е поставена в Музея на киселото мляко. На Празника на киселото мляко, който се проведе на 30 юни в град Трън също беше поставена дарителска кутия за набиране на средства за залата и се раздаваха листовки с допълнителна информация за самата инициатива. Демонстрационната зала ще бъде в стила на музея и на автентичната архитектура в Трънско. Това каза един от наследниците на доктор Стамен Григоров и бивш председател на фондация “Д-р Стамен Григоров” – Юлия Григорова пред репортер на Zapadno.com.

Идейният проект за демонстрационната зала към Музея на киселото мляко е на фондация “Д-р Стамен Григоров”, а изработката на архитектурния проект ще бъде направена от главния архитект на Община Трън като дарение. “Фондацията събира средствата, ангажира се с изграждането, а Общината дава мястото. Това е един обект, който ще си бъде общински заедно към музея. Това, което ние ще направим ще бъде като дарение към Общината. Залата ще бъде многофункционална и съм убедена, че ще повиши интереса към музея, тъй като всеки път ще има нещо различно.”, каза Юлия Григорова.

За набирането на средства от фондацията обявиха дарителска кампания. “Разчитаме на големите млекопреработвателни фирми, тъй като сумата, която е необходима и сме направили проучване е някъде от 40 000, 45 000, максимум до 50 000. Сумата не е несъбираема, но и това не значи, че ще я съберем за нула време.”, добави Юлия Григорова. В кампанията за набиране на средства ще се включат производители и фирми от община Трън, както и някои от големите компании за производство на млечни продукти.

Освен с дарителска кутия в Музея на киселото мляко, средства се набират и чрез банкова сметка. “Дарителската кампания е за създаване на демонстрационна зала към Музея на киселото мляко в село Студен извор. В тази демонстрационна зала ще бъдат прожектирани филми за живота и делото на доктор Стамен Григоров и също така ще бъдат правени демонстрации за квасене на домашно кисело мляко.”, сподели петокласничката Венета, която е един от наследниците на доктор Стамен Григоров. На Празника на киселото мляко се раздаваха брошури с подробна информация за Музея на киселото мляко, делото на доктор Стамен Григоров и инициативата за реализиране на демонстрационната зала.

Виж също...

Loading...