С препълнен салон и програма на 40 самодейци от региона читалището в село Долна Секирна празнува 90 години – СНИМКИ

90-годишен юбилей отбеляза народно читалище „Иво Войвода-1928“ в брезнишкото село Долна Секирна. Участие в програмата, която се проведе в ремонтирания салон на читалището, взеха около 40 самодейци от състави от област Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

Гостите на празника бяха посрещани с огромен транспарант и подновена табела на входа на читалището. В залата пък беше подредена изложба с отличия и исторически спомени на женската фолклорна певческа група и сурвакарската група на селото. Малко преди началото на тържествената програма залата започна да се изпълва с жители и гости на Долна Секирна, сред които бяха кметове и кметски наместници на села в Брезнишко. Официални гости, които уважиха празника бяха: областният управител на Перник Ирена Соколова, председателят на Общински съвет-Брезник Виолета Младенова, заместник-кметовете на Община Брезник Мария Добревска и Иван Бъчваров, фолклористът Милчо Георгиев и Зорница Вангелова от Регионален експертно-консултантски и информационен център „Читалища” – Перник.

В началото председателят на читалищното настоятелство и кмет на Долна Секирна и Горна Секирна Богомил Савов приветства гостите и благодари за уважението на юбилея. Той даде думата и на член на читалищното настоятелство за представяне на доклад, свързан с историята и традициите на читалището. След доклада председателят на читалищното настоятелство оповести, че юбилеят се провежда със сътрудничеството на „Асарел-Инвестмънт“. “Този юбилей е заедно със сътрудничеството на фирма “Асарел”, които ни подпомогнаха да осъществим това тържество. Съжаляваме, че не стигна времето, предстои да сложим завеса. В този проект са отпуснати пари и за витрини. Тези награди да се поставят във витрини и да бъдат съхранявани. Благодаря от мое име и от името на читалищното настоятелство на фирма “Асарел” за помощта.”, каза Богомил Савов. Той благодари и на кмета на Община Брезник за съдействие да се възстанови салонът на читалището, който 30 години не е бил използван. “Надявам се да ви бъде от полза и да го ползваме. Виждате, че салонът е хубав и че се стараеме да го подобриме и така за бъдеще да ползваме. Благодаря още веднъж на господин Узунов.”, добави още Богомил Савов.

На празника бяха връчени плакети и грамоти на кмета на Община Брезник Васил Узунов, областният управител на Перник Ирена Соколова, която от своя страна също връчи плакет на председателя на читалищното настоятелство и приветства гостите. Специални отличия получиха още: Илия Савов, който е написал книга за селото, певческата група на читалището на Долна Секирна, сурвакарската група на Долна Секирна и Евлоги Бонев. Обичаният от местните жители Евлоги Бонев също отправи слово към всички в залата, с което разчуства част от присъстващите. Благодарност беше отправена от Богомил Савов към сина на Евлоги Бонев – Бони Бонев за съдействие за създаване на компютърна зала с 10 компютъра, в която се очаква да пристигне и мултимедия.

Програмата беше представена от: танцьори от фолклорния танцов състав към народно читалище „Просвещение-1870“ – Брезник с ръководител Милена Иванова; самодейци от народно читалище „Искра-1932“ – Слаковци; самодейци от народно читалище „Иво Войвода-1928“ – Долна Секирна; самодейци от народно читалище „Христо Ботев-1928“ – Копаница, състав от народно читалище “Чичо Стоян” – Дивотино и сурвакарската група на Долна Секирна.

Разгледайте снимки от отбелязването на 90-годишния юбилей на читалището в Долна Секирна, които обективът на Zapadno.com засне:

[maxgallery id=”28837″]

Виж също...

Loading...