Битката край Брезник отпреди 133 години оживя на Бърдото пред стотици зрители – ВИДЕО + СНИМКИ

Стотици жители и гости на град Брезник изпълниха местността “Чурек” на Бърдото, където се проведе възстановка на боевете в района по време на Сръбско-българската война преди 133 години, предаде репортер на Zapadno.com.

Във възстановката участие взеха близо 80 човека – членове на национално дружество “Традиция” и двамата брезничани Павлин Теофилов и Пепи Божков, които пък бяха единствените представители на Брезник в боевете. Решаващата битка отпреди 133 години се проведе по професионален начин и под дикторството на водещ, който разказваше за различните ситуации по време на сраженията.

Вижте възстановката на битката край Брезник във видеозапис от директното излъчване на Zapadno.com:

В края на възстановката кметът на Община Брезник Васил Узунов връчи грамоти на водачите на клубовете към национално дружество “Традиция”, които взеха участие в зрелищните боеве. Грамоти получиха клубовете от градовете Трявна, Плевен, Троян, Тетевен, Перник, Копривщица, Радомир, Благоевград, Нова Загора, Стара Загора, Русе, Ловеч и София.

Председателят на национално дружество “Традиция” Огнян Маринов награди кметът на Брезник Васил Узунов и заместник-кметът на Брезник Мария Добревска за проявените патриотизъм и родолюбие.

Зрителите на събитието имаха възможност да си направят снимки за спомен с участниците във възстановката. Община Брезник беше подсигурила постен курбан, който се раздаде на хората по повод Архангеловден, на който се отдава почит на всички загинали във войните и прочутия и смел воин свети Мина.

Разгледайте снимки от възстановката, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...