Променили ли са се “Сурова” в Брезнишко и сурвакарите на квартал “Бела вода” през десетилетията показват в Брезник

Две тематични изложби показва Общински исторически музей-Брезник по повод XVI-ти маскараден фестивал „Сурова Брезник ‘2019“, който се провежда днес, предаде репортер на Zapadno.com.

Едната изложба показва “Сурова в Брезнишко”, а другата – сурвакарската група на пернишкия квартал “Бела вода”. В 8 фото-документални табла изложбата проследява обичая Сурова в Брезнишко.  Посетителят може да се запознае с част от историята на местната Сурова – маските, персонажите, танците на сурвакарите, предаването на обичая от поколение на поколение. Специално място е отделено на историята на фестивала в град Брезник, от първите изяви през 1963, 1984 година и ежегодното му провеждане от 2004 година до днес. На едно от таблата са изписани източниците на част от снимките, които са поместени в експозицията.

Изложбата със сурвакари от пернишкия квартал “Бела вода” проследява историята на групата от черно-белите ленти до нашите дигитални дни. Експозицията е на Регионален исторически музей-Перник.

В рамките на фестивалния ден изложбите в зала “Военен клуб”, както и експозициите в зала “Класно училище”, арт галерията ще бъдат отворени за посещение от 9:00 до 18:00 часа, уточниха от Общински исторически музей-Брезник.

Виж също...

Loading...