Сурвакар от групата на село Банище дари сурвакарски ликове и костюми на музея в Брезник

Дарения от няколко човека в региона получи през последните седмица Общински исторически музей-Брезник. Това съобщи пред репортер на Zapadno.com директорът на музея Емилия Велинова.

Предметите са от личните вещи на дарителите, които сами са пожелали да ги предоставят за фонда на институцията. Сред даренията са сурвакарски ликове и костюм от сурвакаря бай Огнян на групата на брезнишкото село Банище. “Това са две маски, с които той е играл отпреди повече от 30 години. Дари ни и неговият сурвакарски костюм с царевичака, с който ги правят от Банище. Също така костюмът на внука си, който е шит преди 30 години.”, поясни директорът на музея Емилия Велинова. Във фонда на институцията присъстват и други дарени ликове и костюми от сурвакари в региона.

Друг дарител от най-скорошните е краеведът Емилия Максимова, която е предоставила вещи, свързани с традицията и бита в Брезнишко от периода 30-те и 40-те години на миналия век. Предметите представляват литак, кошули, сватбен подарък от кумове – часовник от 1943-а година. Освен тях, музеят е получил снимки, които са свързани с традицията Сурова и живота в Брезнишко. Дарител на фотографиите е дългогодишния приятел на музея Павлина Матеева.

Виж също...

Loading...