С демонстриране на независимостта на България беше открит паметникът на Васил Левски в Брезник – ВИДЕО

Първият паметник на Васил Левски в град Брезник беше официално открит с тържествена церемония. На откриването присъстваха множество официални гости, сред които председателят на Комисията по отбрана и депутат от парламентарната група на ГЕРБ генерал Константин Попов, директорът на дирекция „Социална политика“ в Министерство на отбраната Иво Антонов, народни представители от ГЕРБ и “БСП за България”, областният управител на Перник Ирена Соколова, заместник-областните управители на Перник, кметовете на Общините Перник, Радомир, Земен, заместник-кметът на Община Трън Катя Божидарова и други, предаде репортер на Zapadno.com.

Участие в откриването взе Националната гвардейска част, която е представителната част на Българската армия и има за цел да демонстрира независимостта на България, на държавата и президента. Представители на национално дружество „Традиция“ от София също участваха, облечени в автентични униформи от 19-ти век, както и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва от Брезник и Перник. Ученици от местното училище “Васил Левски” също се включиха като пристигнаха с шествие на площада. Паметникът беше осветен от игумена на Църногорския манастир архимандрит Никанор, който съслужи с още двама свещеници.

Кметът на Община Брезник Васил Узунов поздрави присъстващите със слово. “Съществуват десетки паметници на Апостола на свободата, много от тях дори са далече извън пределите на родината. Днес, в навечерието на 146-тата годишнина от гибелта на Левски, нашата малка, но силна по дух община заема своето място в този символичен списък на почитта. Левски – няма българин, който да не потреперва при споменаването на това велико име, български национален герой, освободител, идеолог, революционер, дякон, Апостолът на свободата. Най-светлата личност в българската история, превърнала се в икона за всички нас, единствен, заслужил най-скъпото от един народ – неговата безрезервна любов. Когато искаме да съберем свободата в един образ – виждаме неговото лице. Когато говорим за него – говорим за саможертвата, за клетвата пред пищова, за цялата онази гордост, която всеки от нас носи в душата си. Благодаря на всички, които допринесоха за издигането на паметника – на Министерство на отбраната, на фирма “Трейс Рисорсиз”, на Общински съвет-Брезник, както и на вас скъпи съграждани за това, че всички заедно успяхме да изградим един истински символ на признателността и заслужената почит към делото на Апостола и стремежът му да бъдем равни с другите европейски народи. Искрено се надявам това да е мястото, където всички брезничани и гости ще изразяват своята почит, преклонение и уважение към най-великия българин – Васил Левски.”, каза кметът на Община Брезник Васил Узунов. Приветствено слово отправи и областния управител на Перник Ирена Соколова.

За изграждането на паметника бяха заделени 15 000 лева от бюджета на Община Брезник за 2019 година. С още 2 260 лева беше подпомогнато изграждането на паметника на Васил Левски. Средствата са събрани от жителите на Брезник чрез коледната кампания на „Трейс Рисорсиз“. Всяка година дружеството прави съвместна дарителска кампания с гражданите на Брезник и добавя към индивидуалните дарения три пъти по-голяма сума. А на всеки дарител подарява календар, посветен на Брезник.

Събитието завърши с отдаване на почит към Васил Левски, след което бяха положени на цветя и венци от официалните гости и гражданите.

Вижте церемонията по откриването на паметника на Васил Левски в Брезник в записа от директното включване във Фейсбук страницата на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...