30-годишна капсула със завет за здравеопазването на Брезник ще бъде дарена на музея – ВИДЕО

Капсулата със завета за поколенията, която преди 30 години е била поставена в двора на бившата общинска болница на Брезник, беше отворена в Деня на здравния работник и международен ден на здравето, предаде репортер на Zapadno.com.

Десетки здравни служители и лекари изпълниха двора на болницата в град Брезник. Сред гостите на събитието бяха бившият главен лекар на болницата доктор Благой Станков, доктор Валери Величков и доктор Вяра Церовска. На 7 април 1989 година е била поставена капсулата със свитък, на който са изписани идеи за развитието на здравеопазването в община Брезник, както и имена на служителите в лечебното заведение.

Бившият главен лекар на болницата доктор Станков си спомни, че в деня, когато е била поставена капсулата, е бил открит и паметника на доктор Йордан Стефанов в двора на лечебното заведение. Капсулата е била поставена от доктор Валери Величков, който 30 години след този момент, отново се докосна до нея. “Нищо не е останало от нея, за съжаление. Тогава тука имаше списък на целия персонал, който беше наш. Тогава бяхме си обещали да имаме 110 легла. Бяхме си обещали да развиваме медицината. Интересно е, че дето се казва събитията на времето по някакъв начин сме останали, съществуваме. Мисля, че добре се грижиме за здравеопазването. Факт е, че сградният фонд ни е непокътнат.”, отбеляза доктор Валери Величков и добави, че се надява бившата общинска болница да се допълни с дейности. Той предложи в този вид да бъде прадена за съхранение на Общински исторически музей-Брезник.

Паметникът на доктор Йордан Стефанов е бил открит от генерал Славчо Трънски. Капсулата пък е била поставена от ентусиазираните тогава от профсъюзната организация лекари. “Минаха 30 години. Бяхме млади лекари, още по-млади дойдоха при нас. По стечение на обстоятелствата аз бях главен лекар на болницата. Ентусиазирани работихме, милеехме за града, за населението, за болните, въпреки трудностите за онова време. Но въпреки всичко успяхме. Радвам се, че сградният фонд се е запазил, защото има други населени места, в които е трагедия. Радвам се, че все още колегите са тук. Жалкото е за тези, които ни напуснаха във времето, с които работихме и много близки бяхме.”, сподели доктор Благой Станков.

В края на официалната част на събитието, доктор Валери Величков и младо момче засадиха фиданка в двора, която да символизира продължението на инициативата да се завещава за поколенията.

Вижте как беше отворена капсулата във видеото на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...