Ученици на хореографа Лозан Иванчев го разчувстваха като показаха с Граовско хоро на какво ги е научил – ВИДЕО

С фолклорни ритми и танци беше представена преиздадената книга “Фолклорни хора и танци на песен от Граово” на хореографа и почетен гражданин на Брезник Лозан Иванчев. Спектакълът се проведе в големия салон на народно читалище “Просвещение-1870”, където присъстваха ученици на уважавания хореограф, предаде репортер на Zapadno.com.

Програмата започна със силния звук на два тъпана, след което главният библиотекар в читалището на Брезник Емилия Първанова представи книгата и биографията на нейния автор – Лозан Иванчев. Инициатор за преиздаването на книгата-учебник “Фолклорни хора и танци на песен от Граово” е кметът на Община Брезник Васил Узунов. “Когато стана ясно, че книгата отдавна е изчерпана и е изключително трудно да се намери даже и един екземпляр от нея, господин Узунов обеща, че ще направи всичко възможно книгата да бъде преиздадена и спази своето обещание. Днес пред нас са новите екземпляри на тази книга. Преиздаването и се затрудни в технически план от липсата на електронен вариант на изданието и се наложи нейното установяване да бъде извършено от книжен носител.”, сподели Емилия Първанова при представянето на книгата, която е отпечатана в тираж 300 броя. Първото издание на книгата-учебник е излязло от печат през 2003 година. Самият автор е работил по нейното оформяне в продължение на около 10 години.

По време на спектакъла беше дадена възможност на гостите в залата да се споделят своите впечатления от книгата, като за целта бяха поставени два микрофона до пътеките към публиката. Председателят на Общински съвет-Брезник Виолета Младенова каза, че е имала честта да бъде възпитаник на Лозан Иванчев. “Лозан Иванчев като един типичен учител, с нас се държеше и строго, и сериозно, много изискваше, държеше на дисциплината. Имало е случаи, в които сме забравяли за пореден път да сме с цвички, трико. Той ни наказваше да стоим в залата седнали и да гледаме как тече репетицията, да не можем да участваме. В същото време беше толкова забавен, с такова тънко, фино чувство за хумор, че понякога за да ни разведри ни е разказвал случки, вицове, негови житейски ситуации. Изключително приятни бяха репетициите.”, сподели Виолета Младенова.

Изказване направи и Анета Вълканова от София, която преди години е разбрала за Лозан Иванчев, но днес за първи път го вижда в живота си. Дамата сподели, че ръководи танцова школа с групи в София и софийски села. “За мен е важно, когато се интересувам от някое хоро да стигна до първоизточника и така научих за вас.”, каза Анета Вълканова и добави, че това, което е направил кметът на Брезник е много хубаво и се е сдобила с няколко екземпляра от преиздадената книга, които ще подари на колеги.

Книгата-учебник събира 35 танца от Граово, като на сцената тази вечер бяха представени малка част от тях. Публиката в залата се потопи в магията на автентичния фолклор чрез танците на детския танцов състав, танцов клуб “Калина” и оркестъра към народно читалище “Просвещение-1870”. Представянето на ценния труд беше съпроводено и от архивни фотографии на танцовите състави, които Лозан Иванчев е ръководител. Кулминацията на спектакъла беше накрая, когато секретарят на читалището Пейчо Панов, който беше водещ на програмата, покани Лозан Иванчев да поведе Граовско хоро и да види на какво е научили своите ученици. Освен танцьорите в носии, на сцената се качиха и част от гостите в залата.

Думата беше дадена и на Лозан Иванчев, който сподели, че е развълнуван и няма думи да изкаже своята благодарност за подготвеното представяне. Той благодари на кмета Васил Узунов за съдействието да се преиздаде книгата. “Благодаря на всички, които ме уважиха да дойдат и към танцьорите: Бъдете живи и здрави! Знаете моя девиз, който е: “Играл съм, продължавам да играя и ще играя, за да не остарея!”.”, каза хореографът Лозан Иванчев.

Вижте запис от директното излъчване на спектакъла:

В публикацията са използвани снимки на Ваня Иванова и архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...