Българи от двете страни на границата се събраха в Брезник, за да покажат какво е сторил Ньойският договор на народа ни – ВИДЕО

Десетки българи от двете страни на границата се събраха в град Брезник, където беше открита регионална конференция под надслов “Ньойският диктат и съдбата на хората от двете страни на сръбско-българската граница”, предаде репортер нa Zapadno.com.

Конференцията беше открита в малкия салон на народно читалище “Просвещение-1870” в града. Събитието се организира от Обществения съвет “Сто години Ньойски договор”, който е учреден в София през месец февруари тази година. Организацията цели да провежда и участва в прояви, които са свързани със 100-годишнината от подписването на Ньойския договор. “Тази година през месец ноември се навършват 100 години от подписването на фаталния за България Ньойски договор и особено за Западните покрайнини откъдето съм аз. С тази цел организираме тази регионална конференция в град Брезник.”, сподели Зденка Тодорова, която представлява Обществения съвет “Сто години Ньойски договор”.

Участие в конференцията, която се провежда и в този час, ще вземат около 15 българи от двете страни на границата. Те ще представят последиците от Ньойския договор, както и живота на българите след подписването му. Зденка Тодорова поясни, че Брезник е избран за конференцията по повод 100-годишнината, тъй като от града има видна фамилия в Цариброд. Тя поясни още, че през годините са се провеждали конференция в Драгоман, Сливница, Годеч и Трън. “Между Цариброд и Брезник съществува една силна, емоционална връзка, защото преди Балканската война в Цариброд се заселва един голям род от Брезник – Гигови. От тогава те получават името “брезничаните” в Цариброд.”, каза Зденка Тодорова и отбеляза, че от фамилията са произлезли интелектуалци.

Кметът на Община Брезник Васил Узунов също отправи приветствие към участниците и гостите на конференцията. Той поясни, че историята трябва да се помни и да не се правят грешки, които са допуснати назад във времето.

Българите от Западните покрайнини използваха случая, за да направят подаръци на народно читалище “Просвещение-1870” и Община Брезник в знак на благодарност и добри чувства.

Намеренията на Обществения съвет “Сто години Ньойски договор” са докладите от конференцията да бъдат събрани в сборник, който да се издаде и да бъде представен в Цариброд и Босилеград. Доклади в конференцията представят различни аспекти на отношенията на българите от двете страни на границата – съборите, проблемите на хората, отразяването на Ньойския договор в региона и други теми.

Вижте как беше открита конференцията в Брезник във видеата на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...