Самодейците от село Долна Секирна с три призови награди от международния фолклорен конкурс „Пауталия”

С три първи места в различни категории са удостоени самодейците от брезнишкото село Долна Секирна, които са взели участие в тринадесетия международен фолклорен конкурс „Пауталия”, съобщиха за читателите на Zapadno.com от народно читалище “Иво Войвода-1928”.

Музикалният форум се е провел от 28 юни до 30 юни в град Кюстендил. Организатори на събитието са Община Кюстендил и народно читалище „Братство-1869” със съдействието на Министерство на културата и народно читалище „Пробуда-1961”. Конкурсът е включен в културния календар на Министерство на културата и в Програмата за подпомагане на даровити деца в България.

В журито на конкурса са били едни от най-утвърдените имена в областта на музикалното и танцовото изкуство в България като народната певица Олга Борисова, която е и почетен гражданин на град Кюстендил, доцент доктор Георги Петков – преподавател в Национално музикално училище „Любомир Пипков” и Нов български университет в София, Стойка Германова – народна певица и солистка на ансамбъл „Пирин”, Валери Димчев – музикант и композитор, преподавател по тамбура в град Благоевград, Нели Андреева – народна певица и солистка на ансамбъл „Филип Кутев” и други.

С първо място в категорията за женски формации над 30 години е удостоена женската фолклорна певческа група към читалището на Долна Секирна. Още две първи места са завоювани от самодейци от брезнишкото село. Първо място в категорията за народни песни (жени над 30 години) е удостоена самодейката Радка Савчева. В категорията за словесен фолклор с първо място е удостоена колоритната разказвачка от Долна Секирна Василка Кирилова.

Снимка: Богомил Савов

Виж също...

Loading...