Председателят на съда в Трън: Реформирането на съдилищата спомага за процеса на обезлюдяването на малките населени места

Съдилищата са един от символите на държавността в малките населени места и е важно да ги има. Това каза председателят на Районен съд-Трън съдия Петър Симеонов пред репортер на Zapadno.com.

Районният съд в град Трън е сред съдилищата с най-дълга история в България. Наскоро съдът отбеляза своята 140-годишнина от учредяването си. На събитието, което се проведе в началото на месец юни, бяха представени исторически факти от началото на съществуване на институцията. “Съдът в град Трън е създаден от временното руско управление в страната, непосредствено след Освобождението. Това са първите институции, които дават облика на новата държава. Град Трън е бил и географски, и естествен икономически център на област, където са живели и сега живеят българи. Както знаете след Ньойския договор повече от 20 села са преминали към Сърбия.”, поясни съдия Петър Симеонов.

Нивото на съда в първите му години е бил на окръжен такъв. В него са работили мирови съдии, които по сегашната уредба се водят районни съдии. “Те са действали като първа инстанция. Решавали са граждански и наказателни дела. В град Трън са гледани и по-тежки наказателни и граждански дела. Аналогията е точно с Окръжен съд. През годините е имало преминаване на Окръжния съд, включително и към Софийския окръжен съд. Към трънския съд е бил и брезнишкият. И така през годините е имало различни трансформации. През 50-те години на миналия век, с новото териториално деление, вече се създава Окръжен съд в Перник и Районен съд, но се е казвал Народен съд-Трън. От началото на 90-те години е Районен съд – град Трън, който е към Окръжен съд-Перник.”, разказа още председателят на Районния съд в Трън съдия Петър Симеонов.

Първият председател на съда в Трън също се е казвал Петър. В началото на съдебната институция в пограничния район, служителите са били назначавани по авторитет и опит. Интересна подробност е, че първите съдебни служители в Трън са били назначени от временното руско правителство. Според сегашния председател на Районния съд, съдията трябва да бъде в крак с актуалните практики, за да си върши добре работата. Освен това хората имат доверие в съда като институция, смята още съдия Петър Симеонов. “И си мисля, че това е един аргументите в такива градове, които не са големи, където има съдилища като институция, те да продължат да съществуват. Защото действително те са част от държавността и “реформирайки ги” се губи голяма част от държавността. От там се започва процесът на обезлюдяването и обезличаването на малките населени места.”, сподели още председателят на Районен съд-Трън.

Виж също...

Loading...