Десетки трънчани и брезничани се стекоха в храмовете, които носят името на Света Петка за Петковден – СНИМКИ

По традиция храмовете, които носят името на светицата Петка в градовете Брезник и Трън бяха изпълнени с десетки вярващи брезничани и трънчани от ранното утро на Петковден, предаде репортер на Zapadno.com.

Литургията в храм “Света Петка” в трънския квартал “Баринци” започна в 9:00 часа. Богослужението беше водено от отец Михаил Станкович и под звуците на църковни песни. След литургията в двора на храма бе направен водосвет и осветен курбан, който се раздаде на вярващите за здраве и благоденствие. Близкият скален параклис, който също носи името на светицата също започна да се изпълва с хора от сутринта. На днешната дата се отбелязва Деня на град Трън.

В Брезник също беше отбелязан Петковден, който е духовен празник на града. Тържествена литургия започна сутринта в енорийския храм “Света Петка”. Литургията беше отслужена от протойерей Константин и игуменът на Църногорския манастир архимандрит Никанор. Около 11 часа дворът на храма се изпълни с десетки брезничани за празничен водосвет и освещаване на курбан, който по традиция се дава от Аниела Асенова и нейното семейство. Празничният дух беше допълнен със звучни изпълнения на самодейки към народно читалище “Просвещение-1870”. Брезнишкият храм “Света Петка” е известен с това, че в него се пази частица от мощите на светицата.

Разгледайте снимки от празничния Петковден в градовете Трън и Брезник, които обективът на Zapadno.com засне:

 

Виж също...

Loading...