През 1963 година сурвакари от региона изиграват на Бърдото групов сурвакарски танц по време на Окръжен събор

Групов сурвакарски танц на сурвакари от различни села в област Перник е бил представен по време на Окръжен събор на Бърдото. Това се е случило през месец юни 1963 година и е записано в покана за събитието, която Данчо Николов подготвя. Поканата се съхранява във фонда на Държавен архив-Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

“Данчо Николов е много известна личност в пернишките културни среди. Той е един човек с огромен принос към основаването на фестивала на маскарадните игри във формата какъвто ние днес го познаваме. Освен това е хореограф и основател на ансамбъл “Средец”. Основател е на турските естрадни театри в Кърджали, Шумен и Разград, а също така и ръководител на балетите при същите театри. В края на трудовия си път той идва да работи в Перник първоначално като хореограф към Окръжния съвет за култура, впоследствие от 1963 година и като инспектор по културата към едноименния отдел. Той има своите наблюдения върху това, което става в селата, върху съхранената сурвакарска обредност.”, разказа главният експерт в Държавен архив-Перник Милена Симова.

В своя покана към участници и гости Данчо Николов презентира подробно какво ще бъде представено на Окръжния събор на Бърдото преди 57 години. На 12 май 1963 година в местността “Кракра” в Перник се е провел събор за надпяване, надсвирване и надиграване. Първенците, които са излъчени от събора, са взели участие на Окръжен събор на Бърдото край Брезник. Съборът на Бърдото е бил предвиден да се проведе на 25 и 26 май 1963 година, но се провежда няколко дни след това – на 1 и 2 юни. Участие в него взимат всякакви състави, сред които са и около 200 сурвакари от сурвакарски групи от Гигинци, Кошарево, Сирищник, Светля, Ковачевци, Елов дол, Габров дол, Богданов дол, Дивля, Ярджиловци и други села в региона. “По-подробни сведения за този Окръжен събор, който се е състоял на Бърдото ни дават документи в друга архивна единица. Това са поканата за събора, презентацията на Данчо Николов, както и публикации от официалното класиране. Съборът се е състоял на 1-ви и 2-ри юни на Бърдото в Брезник. В тази негова презентация, с която кани не само обикновените хора като зрители, но и известни наши етнографи, институти, хореографи, музиколози да присъстват, защото “събитието ще бъде толкова първично и девствено, че ще може да се пие жадно от чистия извор на фолклора”. Той споменава, че населението на целия Пернишки окръг масово се включва в този събор. Има множество села, които правят заявки за участие с по 150 и 200 души. Това говори за голямата любов на местното население към местното творчество, което в този край на нашата родина е все още много запазено и живо.”, разказа още главният експерт от Държавния архив в Перник Милена Симова. В презентацията си Данчо Николов споменава още, че на Окръжния събор на Бърдото за първи път ще бъдат представени старинни обичаи. Сред публиката тогава са били представени оригинални моменти на граовски, радомирски, трънски и пернишки сватби, скотовъдният обичай “Премуз”, лазарки от Трънско, грабеж на мома, изпращане на майстори, седянки и други. По време на Окръжния събор е била представена и етнографска изложба.

През 1938 година, на площад “Света Неделя” в столицата са пресъздадени сурвакарските традиции от ансамбъл “Средец”. Десетилетие след това – през 1948 година се провежда и първият фестивал за художествена самодейност в България.

Снимка: От изложбата “Сурова в Брезнишко” на Общински исторически музей-Брезник – архив

Виж също...

Loading...