Закритото сметище над Трън все още се използва, но не се знае кой изхвърля отпадъците – СНИМКИ

Бившето депо за битови отпадъци в местността “Мечи дол” край град Трън продължава да се използва. Читател на Zapadno.com, пожелал анонимност, сигнализира, че на сметището е видял как камион на Община Трън изхвърля битови отпадъци. От общинската администрация отрекоха сигнала като поясниха, че боклука от общината се извозва на Регионалното депо за битови отпадъци в Перник, за което се съставя протокол.

На 7 май репортер на Zapadno.com провери подадения от читател сигнал за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци на закритото сметище край Трън. На място обективът на сайта засне две купчини с отпадъци – едната с домашно обзавеждане, а другата с битови отпадъци. Купчината с домашното обзавеждане беше изхвърлена на централно място на закритото депо. Купчината с битови отпадъци пък бе изхвърлена на около 100 метра по-нагоре, в посока билото на хълма. В района на купчината с битови отпадъци се забелязаха наскорошни изкопни работи на земни маси. По-детайлна проверка на отпадъците установи, че при 3 от изхвърлените опаковки сроковете на производство са в периода на последните няколко години, а сроковете на годност – до тази или предстоящата 2021 година.

Репортерската проверка продължи към сградата на Община Трън. В администрацията запознахме председателя на Общински съвет-Трън Бойчо Харалампиев с читателския сигнал и установените обстоятелства минути преди това. Той поясни, че ще направи проверка, но се усъмни техника или служители на Общината да са изхвърлили битови отпадъци на закритото сметище. “Депото официално не се използва към момента, но ще проверим конкретния сигнал. Има случаи, когато едрогабаритни отпадъци, разбирайте секции, шкафове, стари легла, да се изхвърлят от самите граждани. Но сега в конкретния случай ще трябва да проверим.”, поясни председателят на Общински съвет-Трън. Няколко дни след този разговор отново потърсихме председателят на Общинския съвет в Трън, който каза че в момента няма данни тези отпадъци да са изхвърлени от служители към администрацията.

Потърсихме и кмета на Община Трън. Цветислава Цветкова отрече битовите отпадъци да са изхвърлени от сметосъбиращата техника на администрацията. “Няма такова нещо. Ние имаме документи от Перник, от депото, че боклукът е каран там. Знаете, че всеки ден, когато караме ни дават протокол, че боклукът е закаран там, на място. Горе на сметището имаме проблем със самите граждани, които си събират в ремаркета и в различни техни си камиончета и така нататък и изхвърлят. Имаше доста събрани купчини със строителни материали.”, каза кметът на Трън и допълни, че предстои рекултивация на закритото депо за битови отпадъци над града. В тази връзка скоро предстои фирма да пристигне на място и да заснеме терена. “Фирмата ще идва да заснема другата седмица и трябваше да оправим терена, за да могат те да работят на място. Бяхме качили техника, която да подравни и да почисти, за да можем да заснемем терена и съответно да кандидатстваме. Ние вече сме пуснали искане за финансиране на проекта, но сега трябва да направим и едно заснемане на имота.”, каза още Цветислава Цветкова.

Кметът на Трън допълни още, че недобросъвестните граждани, които изхвърлят отпадъци на сметището, използват тъмната част на денонощието за тази дейност. В момента Община Трън пък не може да осигури служители, които да пазят закритото депо за битови отпадъци, тъй като заради извънредното положение администрацията работи в намален състав, отбеляза още кметът.

Разгледайте снимки от изхвърлените битови отпадъци по време на проверката на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...