Секретарят на Община Брезник: Слаб е интересът за преброители и контрольори, срокът за набиране на кандидати е удължен

Интересът за включване в кампанията по предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 година е слаб. Това коментира пред репортер на Zapadno.com председател на Общинската преброителна комисия и секретар на Община Брезник Иван Борисов.

Крайният срок за набиране на кандидати за преброители и контрольори беше до 30 октомври. Кампанията по набиране на кандидати се удължава до 16 ноември, а причината е, че към момента са набрани 53,3 % от необходимите преброители и 61,7 % от необходимите контрольори. Кандидатите за преброители за територията на община Брезник са едва половината от необходимия брой хора. “Още със стартирането на кампанията по набиране на преброители, контрольори и придружители, веднага пуснахме обява на сайта на Общината, където сме пуснали всички възможни неща, които ги интересуват хората – обхват, изисквания, заплащане, документи по образци и така нататък. Тоест да са достъпни, да се ориентират достатъчно добре и да идват подготвени при нас без да ги притеснява нещо. Лошото е, че кампанията върви зле, тъй като по предварително направения график и работен план, по който работим със Статистиката и нашата Общинска преброителна комисия е утвърдила, до 30 октомври трябваше да се приемат всичките 49 преброителя за 74 преброителни участъка. От тях са направени 37 района, като те ще бъдат обхванати от 10 контрольора. Средно казано по 3 – 4 района ще бъдат към един контрольор или ако разделим 49 на 10 – 5 преброителя към един контрольор. Въпросът е какво се случва сега.”, каза за Zapadno.com председателят на Общинската преброителна комисия Иван Борисов. За него това ще е трето преброяване, откакто работи в общинската администрация. Впечатление му прави, че преди години е имало достатъчен брой кандидати, а сега желаещите да участват в преброяването са значително по-малко.

Кандидатите, които заявяват, че желаят да се включат в преброяването на населението и жилищния фонд се проверяват и от полицейските органи. Причината е, че се издават карти за легитимиране пред населението при обхода на домовете. “Ако на миналото преброяване съм имал 29 отхвърлени от полицията, в момента имам само 25 подадени заявления, а трябваше да са поне 49. За контрольорите е малко по-добре, но за това предприех действия да се обърна към хора, които са работили по преброяването или са участвали в избори. Вчера съм навъртял на 40 човека, защото все пак ще има подбор. Даже ми прави впечатление, че и кметските наместници, които сме ги ползвали по места за преброители, въпреки това към момента имаме 6 кметски наместника, които не са се включили.”, поясни Иван Борисов.

Сред причините за отлива на кандидати за участие в дейностите по преброяването през 2021 година е пандемията от коронавируса COVID-19, но роля играе и предлаганото възнаграждение. Проблем е и въвеждането на софтуер, който при предишни преброявания не е въвеждан като практика. Надеждата на председателя на Общинската преброителна комисия е хората, които е преслушал по телефона, да се отзоват. Срокът за набиране на кандидати е удължен до 16 ноември на национално ниво.

Виж също...

Loading...