Реставрирани и необработени експонати от музея в Брезник ще бъдат показани в изложба

Проектът “Пътят на артефактите до изложбената зала”, по който работи Общински исторически музей-Брезник е към своя край. Това каза пред репортер на Zapadno.com директорът на музея Емилия Велинова.

Различни реставратори в страната са работили по реставрацията и консервацията на над 100 метални експонати от фонда на музея. “Вчера получихме от реставратора от София Петя Николова последните накити, които са археология и етнография – пафти, а също така и два кръста. Единият е дърворезбован кръст с метален обков, а другият е седефен кръст. За по-любопитните посетители, които ще видят в една изложба всички онези над 100 културни ценности, които са консервирани и реставрирани, ще покажем и две пафти които не им е прилагано никакво третиране.”, каза Емилия Велинова. По този начин посетителите ще могат да направят съпоставка между реставрираните и необработените експонати.

Интересна подробност е, че в една от реставрираните пафти е открита тъкан, който също ще се експонира. Това са първите реставрирани метални експонати от фонда на музея, а проектът по обновяването им е финансиран от Министерство на културата, добави директорът на институцията Емилия Велинова. “Най-накрая тази колекция от метални предмети, които досега не са виждани от брезничани и гости на Брезник, ще бъде достъпна да бъде разгледана.”, добави директорът на музея. Предвижда се изложбата да бъде експонирана в края на месец ноември.

Кръстът с метален обков е постъпил в музея през 70-те години на миналия век от дома на поп Илия, но друга информация за него не фигурира в инвентарната книга. Експонатът ще бъде представен на предстоящата трета научна конференция в Брезник от дългогодишен уредник в Рилския манастир и по професия теолог и филолог.

Виж също...

Loading...