Наводненията от реките в Трънско и Брезнишко през обектива на Zapadno.com – ВИДЕО + СНИМКИ

11 януари 2021 година е датата, която ще се помни дълго от жители на общините Брезник и Трън. Причината е свързана с природата, с която никой не може да се пребори. В това бяха убедени и повечето хора в Брезнишко и Трънско. Обективът на Zapadno.com засне част от последиците, които обилните дъждове и бързото снеготопене предизвикаха, пълнейки реки с огромни количества вода.

Реките Конска, Ерма и Ябланица създадоха най-големи проблеми на териториите на двете общини, а и на съседни такива. По-малки реки по селата също се изпълниха с невиждани количества вода. Равносметката е обявено бедствено положение в община Трън, временно прекъснат достъп до трънски квартал и множество залети помпена станция за питейна вода, дворове, земеделски площи, ливади, отнесени пешеходни мостове и наводнени мазета и постройки. Количествата валежи от дъжд в района на град Трън бяха 58 литра на квадратен метър. Прочетете още по темата в публикацията: Бедствието в Трънско: 58 литра на квадратен метър са паднали в града, Общината обяви бедствено положение.

Водната стихия в Брезнишко дойде основно от река Конска, която извира от района на брезнишкото село Завала. Още в началото на реката, в село Муртинци, се появиха първите наводнени участъци. Мостът за двете ферми в селото беше залят от вода, което на практика за часове прекъсна достъпът на около 12 души с останалата част от Муртинци и община Брезник. По-надолу коритото на реката излезе и заля земеделски площи край Кощенски мост. Горският разсадник “Старият яз” към “Държавно горско стопанство-Брезник” също пострада. Прочетете още по темата в публикацията: Потоп в Брезнишко: Река Конска заля горски разсадник “Старият яз” и блокира две ферми в село Муртинци.

Река Конска наводни земеделски площи, ливади и дворове край брезнишките села Слаковци, Сопица и Велковци. Прочетете още по темата в публикацията: Река в Брезнишко излезе от коритото си и наводни дворове и земеделски площи.

Бедите в Трънско бяха по-големи и причинени от двете големи реки – Ябланица и Ерма. На границата на общините Брезник и Трън река Ябланица вече беше преляла в землището на трънското село Лялинци. Наводнени бяха земеделски земи край селото, както и в съседните селища Неделково и Парамун. Прочетете още по темата в публикацията: Река в Трънско излезе от коритото си, наводни площи и издълба брегове – СНИМКИ.

Река Ябланица създаде и проблеми в село Банкя, където отнесе пешеходен мост към помпената станция за питейна вода за град Трън, която също пострада от водата. Прочетете още по темата в публикацията: Помпената станция за вода за Трън е залята от придошлата река в село Банкя. Проливният дъжд предизвика и други проблеми в пограничната община, сред които бяха свличане на земни маси по пътищата за село Банкя и Ждрелото на река Ерма, паднали дървета към селата Врабча и Проданча. Нивите около село Радово и горския разсадник на “Държавно горско стопанство-Трън” също бяха наводнени. Прочетете още по темата в публикацията: Горският разсадник в Трън е под вода, заляти са и площи край село Радово – СНИМКИ.

Далеч по-опустошителна беше река Ерма, която в района на град Трън излезе от коритото си. Най-сериозно беше положението край квартал “Мурговица” и в района на Енергото. Кварталът беше отцепен от полиция, която спираше преминаването на моторни превозни средства по моста. Дворове и къщи около сградата на Енергото пък бяха наводнени от Ерма. Около центъра пък подпорна стена до механа “Чардака” подаде, което предизвика свличане на земна маса. Прочетете още по темата в публикацията: Река Ерма в Трън наводни къщи, дворове и скъса подпорна стена – СНИМКИ. Къщи и дори паркът до Ждрелото на река Ерма също пострадаха от придошлата вода. Част от пейките на парка бяха отнесени, а дворове и приземни етажи на някои къщи около природната забележителност бяха наводнени. Прочетете още по темата в публикацията: Реката в Трън заля парка при Ждрелото, наводни гаража на Общината и създаде други проблеми – СНИМКИ. Потопът продължи и малко преди Сърбия, в района на махала “Богойна”, където мостът за рибарник “Трън” беше отнесен. Рибарникът и района около него пък бяха наводнени, което на практика прекъсна и трънската екопътека. Прочетете още по темата в публикацията: Река Ерма прекъсна трънската екопътека след като отнесе моста до рибарник “Трън” – ВИДЕО + СНИМКИ.

Институциите в Трън реагираха в първите часове на наводнението. Общината обяви бедствено положение, а кметът Цветислава Цветкова и председателят на Общински съвет-Трън Бойчо Харалампиев обикаляха проблемните участъци и координираха кметските наместници по населени места. Служители на Районно управление-Трън, Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Трън, ВиК-Трън, “ЧЕЗ” и Община Трън също бяха впрегнати за овладяване на ситуацията. Прочетете още по темата в публикацията: В Трън изграждат диги край реката, мостът за “Мурговица” ще бъде проверен – СНИМКИ.

В тази ситуация част от местните жители се срещнаха лице в лице с водната стихия. Сред тях бе и трънчанинът Симеон Петров. Прочетете още по темата в публикацията: Трънчанин: Мазето ми е наводнено, пожарникар спаси кучетата ми от удавяне – ВИДЕО.

На фона на вчерашното бедствие в двете общини читателите на Zapadno.com нямаха възможност да видят всички видеа и снимки, които обективът на сайта засне. Непоказаните снимки и видеа може да видите по-долу.

Виж също...

Loading...