10 сурвакарски групи в Брезнишко със заявки за пресъздаване на обичая “Сурова” – ГРАФИК

10 сурвакарски групи в села на територията на община Брезник са подали заявки, че ще пресъздадат обичая “Сурова” на 13 и 14 януари, предаде репортер на Zapadno.com.

По-рано днес в град Брезник се е състояла среща между секретарите на читалища и представители на сурвакарските групи. Заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска също е присъствала на срещата. Заявки за участие в местните сурвакарски празници са подали групите на брезнишките села Бегуновци, Велковци, Гигинци, Сопица, Слаковци, Долна Секирна, Кошарево, Садовик, Ребро и Ноевци.

На срещата са обсъдени противоепидемичните мерки, които сурвакарите и организаторите трябва да предприемат по време на обичаите, началните часове на запалване на ритуалните огньове и други подробности. Към момента няма информация дали сурвакарските групи на селата Непразненци и Банище ще пресъздадат “Сурова”. Представители от двете села не са присъствали на проведената работна среща.

Повечето сурвакарски групи в Брезнишко ще стартират с пресъздаването на обичая във времето около 19 часа на 13 януари. Изключение ще направи сурвакарската група на село Ноевци, където традиционно ритуалният огън за “Сурова” се запалва на 14 януари. Това поясни за Zapadno.com заместник-кметът Мария Добревска.

Вижте графика на стартиране на местните сурвакарски празници по селата:

13 януари

Сурвакарска група на село Бегуновци – 19:00 часа

Сурвакарска група на село Велковци – 19:00 часа

Сурвакарска група на село Гигинци – 20:00 часа

Сурвакарска група на село Сопица – 18:30 часа

Сурвакарска група на село Слаковци – 18:00 – 18:30 часа

Сурвакарска група на село Садовик – 19:00 часа

Сурвакарска група на село Долна Секирна – 19:00 часа

Сурвакарска група на село Кошарево – 21:00 часа

Сурвакарска група на село Ребро – 19:00 часа

14 януари

Сурвакарска група на село Ноевци – 18:00 часа

Очаквайте на страниците на Zapadno.com още подробности за провеждането на местните сурвакарски празници в Брезнишко.

Виж също...

Loading...