Язовирът на Брезник се пълни, разходът на вода от него намалява наполовина

Само за няколко месеца от 3 500 кубически метра потреблението на вода от язовир „Красава“ е спаднало до 1 600 кубически метра. Компенсира се с вода от Секирна. Същевременно в началото на месец март служители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор са инспектирали състоянието на питейния язовир. При проверката не са констатирани проблеми, свързани с водоема и съоръженията към него, съобщи за Zapadno.com управителят на “Водоснабдяване”-Брезник инженер Иван Ковачев.

Водата, която се събира в язовира не спира да се увеличава от началото на годината досега, а ползваните количества от него намаляват. От справките, които Община Брезник публикува на сайта си всяка седмица, става ясно, че наличните в момента над 2 милиона кубически метра са най-високата стойност, отчетена през последната година и половина. Само преди 12 месеца – през март 2020 година – водата в язовира е била малко над 1 милион. Сега количеството е по средата между така наречения “мъртъв обем“ и преливника.

На въпрос ще прелее ли язовирът в резултат от продължителните валежи и снежна покривка или предстои изпускане на така чаканата и важна за брезничани живителна течност, инженер Ковачев уточни, че евентуално изпускане на язовира може да се наложи, ако се очаква висока вълна. Тогава трябва да се осигури свободен обем, за да може язовирът да поеме повишените количества вода, които се очаква да постъпят в него. „Иначе всички язовири си имат преливници. Аз съм твърдо застъпник на това, че тези преливници трябва да работят. Ние не трябва да се плашим от това, че ще прелее някакво количество. Нашият язовир дълго време не е преливал.”, уточнява управителят на общинското водно дружество. По негови думи в района на преливника на язовира периодично се почистват треви и малки храсти.

Какво количество вода използва община Брезник от язовир „Красава“ се измерва според обема, която преминава през пречиствателната станция за питейна вода. Данните от там са, че на денонощие Брезник използва средно около 2 500 кубически метра, поясни инженер Ковачев. Допреди няколко месеца разходът от пречиствателната станция е бил 3 500 кубически метра за денонощие. Постепенно се е понижил до 2 500 кубически метра за денонощие. Данните от 22 март показват, че към Брезник се подават около 1 600 кубически метра вода от пречиствателната станция. “Това е, защото сега е многоводие и от групата „Секирна-Брезник“ пристига доста вода към Брезник и селата. Така че това също помага за намаляване на разходите“, поясни инженер Ковачев с уточнение, че реално за самия Брезник са нужни около 2 500 кубика за денонощие, но в момента от станцията излизат 1 600 – 1 700 кубика.

Виж също...

Loading...