Трънско село прави ВиК-самоорганизация, избира собствени инкасатори и планира цялостен ремонт на мрежата

“Повикай неволята, тя ще те научи”, тази максима е изразена в трънското село Лялинци. Неволята отдавна е ежедневен спътник за местните в селото, които са поели водоснабдяването в свои ръце. Предстоящият Ден на труда – 1 май, за тях няма да е обичаен празничен почивен ден, а ден за решения и предприемане на действия, предаде репортер на Zapadno.com.

Хората в село Лялинци се снабдяват с вода от резервоарите, разположени в планината Любаш. Тяхната мрежа не се поддържа от никое ВиК-дружество. “Никога не сме били абонати на ВиК. До декември миналата година в селото имаше режим на водата, като тя се пускаше сутрин и вечер за 1 – 2 часа, поради проблем с тръбите.”, казаха за Zapadno.com от селото. Покрай аварията доброволно се организирали постоянни и непостоянни жители, за да отстранят проблем. Това се случило в края на миналата година по коледно-новогодишните празници. “Ремонтирахме водопроводните тръби в центъра на селото и направихме шахта. В инициативата се включи и кметицата на село Неделково госпожа Гергана Владимирова като ни осигури нужната техника.”, поясниха още от село Лялинци и добавиха, че оттогава местните имат вода постоянно.

Сега отново тече организация за ремонт на цялата водопроводна мрежа, за да се избегнат бъдещи проблеми. Това ще е основната тема на събрание, което е насрочено за 1 май от 10:30 часа на площада в Лялинци. Пред хората ще бъде представен отчет на събраните приходи и изразходвани пари за вода за 2020 година. На събранието ще се избере комисия, която да отговаря по събирането на парите, необходими за подмяна на водопроводната мрежа.

Виж също...

Loading...