Трънчани гласуваха машинно и са доволни от този начин на вот – ВИДЕО + АНКЕТА

Днес е последният ден, в който могат да се провеждат симулативни гласувания с машини във връзка с предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Трън е сред населените места в страната, в които се провеждат симулации на машинен вот, предаде репортер на Zapadno.com.

Тази сутрин, минути преди 10 часа, в центъра на град Трън пристигнаха представители на Районна избирателна комисия-Перник. Те бяха докарани със служебен автомобил, който спря в близост до площада. Представителите на комисията пренесоха голям куфар до централния вход на местното народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”. От него извадиха машина за гласуване, чрез която демонстративно трънчани можеха да се обучат как се работи с нея.

Сред първите кандидати за симулативно гласуване беше Никола Динев от Трън. Специално за читателите на Zapadno.com той и представител на Районна избирателна комисия-Перник демонстрираха как се гласува с машина.

Вижте какво протече пробното гласуване във видеото на Zapadno.com:

Около машината идваха и други хора от Трън, като сред тях преобладаваха възрастните. Представителите от Районната избирателна комисия внимателно обясняваха как се гласува с машината. Какви мнения изразиха трънчани след симулативния вот може да прочетете в редовете по-долу.

Трънчанката Райна изрази мнение, че гласуването с машината е било бързо. “Бързо и много приятно даже. Ние сме свикнали на старото и затова сега ни се вижда малко по-трудничко. По-бързо е от стария начин и е по-приятно.”, каза Райна. Нейният съгражданин Кирил също се пробва на машината и остана с добри впечатления. “Лесно е и е по-добре от стария начин. Така става и по-бързо.”, сподели Кирил.

Друг трънчанин сподели, че с машинно гласуване вотът няма как да се манипулира. “Идеално е това, което се показа. По-добре е от бюлетината. Много е лесно и бързо. Плюсовете на машинното са, че тука няма да има далавери.”, каза Асен Кокенов.

Трънчанката Надя апелира хората да не се притесняват да гласуват с машините. “Струва ми се, че е по-бързо, по-лесно и по-удобно от хартиената бюлетина. Не мисля, че старият начин има плюсове. За мен машинното гласуване е по-добро. Очаквах, че е много по-трудно, но е лесно. Да не се притесняват хората и да гласуват.”, каза Надя.

Удобство при машинното гласуване срещна и Тошко от Трън. “Ако речеш – сгънем, притеснявам се да я пуснем. Па може да се разгъне, а тука по-бърже става.”, каза Тошко и попита представителите на Районната избирателна комисия как ще бъдат разположени машините на парламентарния вот. “И да нема спекулация, далавера.”, добави още трънчанинът.

Боян от пограничния град е сред избирателите, които ще гласуват в неделя и също се възползва от демонстрацията на машинния вот. “Впечатленията са ми, че машината е като банкоматите. Елементарно е и е лесно, всеки ще се справи. На по-старите хора от мен ще им е по-лесно с хартиената бюлетина.”, каза Боян и пожела на своите съграждани да гласуват на изборите.

Трънчанинът Митко вече е успял да се запознае с машинното гласуване чрез клипове по телевизията и въпреки това той бе сред желаещите да пробват демонстрацията в Трън. “Няма нищо трудно, лесно е. Не е трудно. Нека всеки да ходи да гласува.”, каза Митко.

Представител на Районна избирателна комисия-Перник поясни, че преимуществата на машинното гласуване са бързина и надеждност на вота. Ще има хора, които няма да успеят да гласуват с машините, но те ще са единици. Това няма да повлияе на общия вот. Членовете на комисиите нямат право да ходят при избирателя, да гледат избора му, да натискат, поясни представител на Районната избирателна комисия. В региона има интерес към машинното гласуване и общото впечатление е, че хората схващат бързо целият процес.

На 11 юли в община Трън ще бъдат разположени общо 4 машини за гласуване в четири секции. В останалите секционни избирателни комисии гласуването ще се извършва по стария начин – с хартиени бюлетини.

Виж също...

Loading...