Радост събра жители и гости на село Сопица в двора на местния храм “Свети Георги” – СНИМКИ

Радостна вест събра десетки жители и гости на брезнишкото село Сопица в двора на храм “Свети Георги”. В неделя по обяд празничен камбанен звън огласи селото за събитието, предаде репортер на Zapadno.com.

Близо 40 местни и гостуващи в Сопица присъстваха на освещаването на обновената камбанария към храма. След празничния звън отец Михаил прочете молитва и направи водосвет, чрез който освети обновената камбанария и събралите се миряни. “Когато строи църква или дава на църквата, той не строи само за своето семейство, а строи за всички, които ще дойдат. И доста често хората, които са строили църкви не са записвали своето име, защото тяхната надежда не е тук на този свят. Полагайки в църквата и една лепта, както някога жената пускайки в църковната каса – две лепти, Бог я спомена и до ден днешен ние помним нейните лепти, които са като днешните 2 стотинки. Така и ние полагайки в църквата малко от своето, ние изграждаме вечното си жилище на небето. Наистина аз днес съм благодарен към Васил и семейството му, и към всички онези, които сте се събрали тук. Защото едните даряват от това, което имат като материално благо, другите пък със своето присъствие, със своята вяра доукрасяват празника. Моля Господ, на всички според делата да даде стократно, хилядократно да преумножи онова, което сте дали. Даденото да не се усети във вашите домове, а напротив – да се преумножи и да се възвърне, както тука, така и в Небесното царство. Всичко, което правим и ако го правим само за тук, на земята, е излишно и суета. А както Христос казва: Искайте на първо място Царството небесно и всичко друго ще ви се прибави. Богатейки за Царството небесно, ние богатеем и за земното. Защото, когато придобием Царството небесно – придобили сме целия свят и нищо няма да ни липсва.”, каза отец Михаил и отбеляза, че грижейки се за църквите, показваме каква е вярата ни.

Камбанарията е изградена в края на 19-ти век, но досега никога не е била реновирана. Камбаната е отлята през 1898 година в селото. За тази подробност свидетелства надпис с годината и имена, изписани на нея. Инициатор за възобновяване на камбанарията е възрастният сопичанин Рангел Кирилов, познат сред съселяните си като бай Рангел. Материално съдействие за инициативата е оказал Васил Здравков, който заедно с Ники, Тони и бригада от Самоков обновили камбанарията за около 20 дни. “С Васко говорих още миналата година. Виждах, че покривът е изгнила работа. Той се нави да го направим, но миналата година така стана, че с тази пандемия, не можахме. Тази година го направихме и Васко си отстоя на думата. От името на цялото църковно настоятелство му благодаря на Васко, че той направи тази хубава сграда. Също тука трябва да се каже за техника Тони. Той постоянно беше тука до майсторите. Майсторите беха от Самоков, много добри момчета. Много трудна работа беше да се премести камбалото. Също така на камбалото пише, че е направено в село Сопица. Как са го направили тия нашите прадеди – не зная.”, каза развълнувано бай Рангел. Присъстващите използваха момента да благодаря и на бай Рангел за инициативността.

Старият кръст е заменен с нов, който е доставен от Украйна. Това сподели за Zapadno.com Васил Здравков – човекът откликнал на призива на бай Рангел за реновиране на камбанарията. “Изчакахме да мине курбана на църквата, който се прави всяка година, за да не правим строителни дейности преди това. След това започнахме да разпокриваме всичко, камбаната да се мести, беше изгнила греда. Като цяло всичко е свързано с майстори. Кръстът дойде от Украйна, а старият представляваше кръст от две обикновени железа. Техникът Тони беше винаги до момчетата и гледаше всичко да се прави само с качествени материали и както трябва. Не сме бързали. Гледахме да го направим максимално качествено с качествени материали”, каза Васил Здравков. Той е помогнал и при обновяване на храмове в софийското село Волуяк и столичния квартал “Обеля”. На въпрос какво е чувството след извършеното добро дело Васил Здравков отговори: “Страхотно е чувството, виждайки как хората са усмихнати и има възстановяване на нещата. Няма начин да не съм радостен и аз.”, каза той и добави, че всеки който може, трябва да помага за общото благо.

Кметският наместник на село Сопица Наталия Панова потвърди, че състоянието на камбанарията е било лошо. “Доволна съм, че има хора, които помагат, защото една птичка пролет не прави. По храма и в селото има още какво да се прави, но малко по-малко и с помощ от хората, се надявам че ще се случат нещата.”, сподели Наталия Панова и отбеляза, че 90 % от нещата, които се случват с местния храм са благодарение на инициативността на бай Рангел.

Разгледайте снимки от освещаването на обновената камбанария към храма в село Сопица:

Виж също...

Loading...